τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Άναψαν και φέτος οι φωτιές στις γειτονιές




Παραμονή τ’ Άι Γιαννιού και όπως ορίζει το έθιμο, ανάβουν φωτιές στις γειτονιές του χωριού και μικροί μεγάλοι φορώντας στεφάνια στο κεφάλι πηδούν πάνω από τη φωτιά φωνάζοντας «Άι Γιάννη Πρόδρομε η Ζντρίγα να καεί κι εγώ να μη καώ».
Φέτος η πολυπληθέστερη φωτιά ήταν στην Αποθήκη (στο ψηλότερο σημείο του χωριού) την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών. 


Την παράσταση έκλεψαν οι ηλικιωμένοι που πηδούσαν πάνω από τις φωτιές αψηφώντας τη φθορά του χρόνου δείχνοντας σε όλους μας πόσο βαθιά μέσα τους είναι ριζωμένο αυτό το έθιμο!
Στο τέλος οι Γυναίκες του Συλλόγου χόρεψαν γύρω από τη φωτιά παραδοσιακούς χορούς.
Και του χρόνου!!! 

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια φίλες και φίλοι του Στανού.
    Κόντρα στο ρεύμα της εποχής επιμένετε στην παράδοση.
    Δεν γνωρίζω αν στις εκδηλώσεις σας πολλοί ή λίγοι σάς επισκέπτονται.
    Ένα είναι σίγουρο: Πολύ περισσότεροι σας σκέπτονται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών απ’ ότι φαίνεται ξεκίνησε δυναμικά (εκδηλώσεις, θεατρική ομάδα, χορωδία..) και εύχομαι πραγματικά αυτός ο ενθουσιασμός να έχει διάρκεια. Χθες «αναβίωσε» το παλιό έθιμο με τις φωτιές του Αγίου Ιωάννη. Η λέξη «αναβίωσε» θα έλεγα ότι δεν είναι και τόσο εύστοχη αφού ουσιαστικά σημαίνει ξαναζωντάνεψε κάτι το οποίο είχε «πεθάνει», είχε σταματήσει δηλαδή να υπάρχει πράγμα που νομίζω ότι δεν ισχύει. Μήπως όμως η χθεσινή εκδήλωση στέρησε από τις γειτονιές το έθιμο αφού οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν σ΄ ένα σημείο; Μήπως στέρησε και από τα παιδιά τη χαρά να οργανώσουν μια φωτιά στη γειτονιά τους; Μήπως τελικά μ’ αυτό τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να απαξιωθεί το έθιμο αν κάποια στιγμή ο οποιοσδήποτε διοργανωτής κουραστεί; Γιατί θεωρώ ότι ένα έθιμο έχει αξία και μέλλον μόνο αν το βιώνουμε και όχι αν απλά συμμετέχουμε σ’ αυτό ως θεατές ή ως κομπάρσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά δεν είμαστε με τίποτα ευχαριστημένοι..Σωστό εν μέρει το σκεπτικό σου κ.ανώνυμε 11,33 μ.μ 24/06/10 αλλά φαντάζομαι πως αν κάποιος ήθελε να συνδράμει σ΄όλη την προσπάθεια που έγινε από τον Σύλλογο Γυναικών δεν θα του αρνιόταν.Η χαρά των παιδιών ήταν που μαζευτήκαν όλοι μαζί πάνω στην "αποθήκη" κι όχι μονομερώς γιατί μην νομίζετε πως όλοι οι γονείς έχουν την διάθεση και την πρόθεση να τα βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο. Συγγνώμη για την πολυλογία μου απλά δεν καταλαβαίνω που πάντα κολλάμε σε κάτι είτε είναι καλό, είτε κακό. Πρέπει να στηρίζουμε αυτές τισ προσπάθειες από το να τις κριτικάρουμε συνεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στο σύλλογο γυναικών του Στανου.Το νέο διοικητικο συμβουλιο αυτού του συλλόγου αν και δεν μέτρα πολλές μέρες απο τοτε που ανελαβε τα ηνια, παρολα αυτα εχει κάνει πολύ καλή αρχη(οργανωσε δυο πολυ ωραιες εκδηλωσεις στο πηγαδι και αποθηκη,ετοιμαζει θεατρικη ομαδα,χορωδια,οργανωσε εκδρομη)εύχομαι να συνεχίσει έτσι.-με αυτή την όρεξη και αυτή την ενέργεια..οι συλλογοι πρεπει να προωθουν και τον πολιτισμο,και αυτο το κανουν οι γυναικες με ωραιο τροπο.συγχαρητηρια κ παλι,καλη δυναμη και καλη συνεχεια.
    Υ.Γ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 11.33 μ.μ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου με υγεία πατριώτες!

    Η ζντρίγα να καεί κι μεις να μην καούμι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσα χρόνια έχουμε να δούμε τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους , να γεμίζουν από φωνές οι γειτονιές ? να διοργανώνουν ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια .σίγουρα όλοι θυμόμαστε το ‘Φωνάξτε – ελάτε , τα εννιάπετρα το μήλα ‘ και τόσα άλλα παιχνίδια που γέμιζαν τα καλοκαιριάτικα απογεύματα όλων μας. Δυστυχώς όμως σήμερα τα παιδιά δεν συμμετέχουν ,δεν παίρνουν πρωτοβουλίες για να λάβουν μέρος σε ομαδικά παιχνίδια ,απαξιούν να συμμετάσχουν να φτιάξουν να δημιουργήσουν και αναφέρεσθε σε ένα σύλλογο που προσπάθησε να κρατήσει σ την επιφάνεια ένα έθιμό που δυστυχώς πάει κι αυτό να ξεχασθεί με το πέρας του χρόνου. Τα παιδιά αλλά κι εμείς αυτό χρειαζόμαστε κάποιους να τους θυμίζει τις παραδόσεις ,τα έθιμα ειδάλλως θα χαθούνε τα πάντα μέσα στο πέρας των καιρών. Και είμαι σίγουρη πως αν του χρόνου δεν ανάψει κάποιος σύλλογος φωτιά θα ανάψουμε εμείς οι ίδιοι αναπολώντας το πέρυσι που μας το δίδαξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να σταθω στο θεμα οτι τα παιδια δεν συμμετεχουν πλεον σε ομαδικα παιχνιδια κτλ.συμφωνω οτι τα παιδια εχουν σταματησει να παιζουν τα παραδοσιακα παιχνιδια που ανεφερες,συμφωνω στο οτι δεν συμβαινει αυτο που γινοταν παλια,διαφωνώ στο ότι τα παιδιά πλέον δεν παίζουν στους δρόμους.,εγω καθημερινα βλεπω στους δρομους παιδια που παιζουν με τα ποδηλατα τους,παιζουν με τις μπαλες τους,παιζουν ομως και με τα κινητα τους τηλεφωνα..σιγουρα ομως δεν μου θυμιζει τα καλοκαιρια απο 1990ως2000,την δεκαετια των παιδικων-εφηβικων μου χρονων..η γνωμη μου ειναι οτι τα παιδια ειναι τα τελευταια που φταινε..ναι εχουν σταματησει να παιζουν παραδοσιακα παιχνιδια,και να συμμετεχουν,οι λογοι ομως ειναι πολλοι.μεγαλο ρολο παιζουν η τεχνολογια και οι γονεις...αν παλιοτερα υπηρχαν playstation-υπολογιστες-ιντερνετ-κινητα τηλεφωνα κτλ,πιστευεις οτι τα παιδια θα παιζαν -φωναξτε,ελατε-;πιστευεις οτι αν και τοτε,οι γονεις αγοραζαν στα παιδια του δημοτικου-γυμνασιου κινητα(που διαθετει καμερα-ιντερνετ-φωτογρ.μηχανη-mp3 κτλ) θα παιζαν -μηλα-?πιστευεις οτι αν και τοτε,τα παιδια απο πρωτη γυμνασιου βγαιναν σε καφετεριες και μπαρακια θα παιζαν -εννιαπετρα-;νομιζω θα γινοταν και τοτε αυτο γινεται και τωρα..να θεσω και το θεμα του κακου εκπαιδευτικου συστηματος που υπαρχει στη χωρα μας;παιζει σημαντικο ρολο και αυτο.ηδη αρκετ α παιδια του λυκειου εχουν αρχισει το διαβασμα κ τα φροντιστηρια,για τις πανελληνιες εξετασεις που θα δωσουν του χρονου,αρα που σημαινει ελαχιστο ελευθερο χρονο,πιεση,αγχος..Αννα εκανες πολυ καλα που ανοιξες αυτο το θεμα, ειναι πολυ σημαντικο και χωραει πολυ συζητηση.

    Βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον πρόκειται για παρανόηση. Δηλαδή όταν κάποιος καταθέτει τους προβληματισμούς του θεωρείται ότι κάνει κακοπροαίρετη κριτική; Οι «Γυναίκες» οργάνωσαν την εκδήλωση με μεράκι και είχε μεγάλη επιτυχία όμως αν θέλουμε να βελτιώσουμε τυχόν αστοχίες ή παραλείψεις θα πρέπει να επιδιώκουμε την κριτική. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούμε για εγωιστική συμπεριφορά και γενικά να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή