τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σήμερα η συναυλία Φίλιππου Πλιάτσικα στο Στανό Χαλκιδικής


 

Greenwave festival 2013


Μια πράσινη γιορτή για τη Θεσσαλονίκη

Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 19-22 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Θέατρο Κήπου) στη Θεσσαλονίκη, οι οργανώσεις του οικολογικού – εναλλακτικού χώρου συναντιούνται –για τρίτη χρονιά- σε μια μεγάλη γιορτή και προτείνουν λύσεις για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση. 

Το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων του φετινού Greenwave είναι τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, ο αέρας, τα δάση, τα ποτάμια, οι υγρότοποι, τα ρέματα, οι θάλασσες, οι ακτές, οι πράσινοι και ελεύθεροι χώροι στις πόλεις, η υγεία και η παιδεία, η δημόσια ενημέρωση, η πολιτιστική κληρονομιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, Η ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
 Του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη
αρχιτέκτονα
 

Ο δημόσιος χώρος για να εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ζωής θα πρέπει, πέρα  από το φυσικό περιβάλλον του, να διακρίνεται και από άλλα στοιχεία της ανθρώπινης παρέμβασης. Σημαντικότατα, ανάμεσα σ’ αυτά, είναι η αισθητική και η λειτουργικότητα των κατασκευών και του εξοπλισμού του, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ενός αστικού κέντρου ότι ο χώρος αυτός του ανήκει, αποτελεί μια επέκταση προς τα έξω του δικού του σπιτικού. Με αυτή την σχέση του με τον δημόσιο χώρο θα πρέπει να απαιτεί την διασφάλιση της ποιότητάς του, αλλά ταυτοχρόνως  να ενδιαφέρεται για την βελτίωση και τη σωστή συντήρησή του.
Όλα βεβαίως αυτά συναρτώνται από την παιδεία του κάθε πολίτη, από τον Πολιτισμό ολόκληρης της κοινωνίας της χώρας στην οποία ζεΙ. Τα δημόσια κτίρια, ο αστικός εξοπλισμός, τα Μνημεία και οι Τέχνες, τα μέσα μεταφοράς και όλα όσα προσδιορίζουν τον χαρακτήρα μιας πόλης ή μιας ευρύτερης περιοχής είναι ταυτοχρόνως και τα διαπιστευτήρια του Πολιτισμού της.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ «ΘΥΕΛΛΑ» Στανού ευχαριστεί..

















 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ  «ΘΥΕΛΛΑ» Στανού ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην προετοιμασία και πετυχημένη διεξαγωγή του 3rd STANOS REGGAE FESTIVAL 2013.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στους εθελοντές μας και στα παιδιά των μουσικών σχημάτων που πλαισίωσαν  το φεστιβάλ.
Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους παραβρέθηκαν στην μουσική αυτή εκδήλωση και βοήθησαν και οικονομικά , αφού ως γνωστόν η εκδήλωση είχε και ως  στόχο την οικονομική ενίσχυση της ομάδας μας.
Και παραβρέθηκαν πολλοί..
Παραβρέθηκαν Στανιώτες όλων των ηλικιών , φίλοι από πολλά χωριά της Χαλκιδικής και από διάφορους νομούς της Ελλάδας  (Καρδίτσας , Ημαθίας , Θεσσαλονίκης ,Σερρών , Καβάλας ,Δράμας κ.α).
Τα θετικά σχόλια που ακούμε και διαβάζουμε τόσο προσωπικά όσο και διαδικτυακά δείχνουν ότι ο Στανός με το συγκεκριμένο φεστιβάλ μπαίνει σιγά σιγά στον μουσικό χάρτη της Ελλάδας.
Όλα αυτά μας δίνουν δύναμη και κουράγιο αλλά και το κίνητρο, ώστε με περισσότερη δουλειά και μεράκι να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι.

Τα λέμε του χρόνου στο 4th STANOS REGGAE FESTIVAL 2014.....
  
                                                                                      Με τιμή 
                                                                                         το Δ.Σ


30 χρόνια Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού

Αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου (1983-2013).
Το βίντεο παρουσιάστηκε χθες στην έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού  της τοπικής Αγίας Χάιδως.




πηγή
 

Παγκόσμια σεισάχθεια με αποανάπτυξη!

Των Γ. Κολέμπα & Γ. Μπίλλα* στο tvxs
 Οι σημερινοί μας πολιτικοί «ηγέτες» και τα κόμματα εξουσίας κάνουν πως δε βλέπουν ότι η ελληνική κρίση είναι η «εξτρέμ» έκφραση της παγκόσμιας κρίσης, στην οποία βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα υπό την ηγεσία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Η σχέση πραγματικών αξιών (πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας, καταναλωτικά προϊόντα, υπηρεσίες κ.λπ.) προς χρηματικές αξίες(διάφορες μορφές χρήματος-χάρτινες ή ηλεκτρονικές- που κυκλοφορούν από τους κατέχοντες) είναι 1: 10 (πολλές εκτιμήσεις την ανεβάζουν στο 1: 15 ή 1:17).
Υπάρχει δηλαδή μια χρηματοπιστωτική φούσκα διογκωμένη τουλάχιστον κατά 10 φορές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι σημερινές χρηματικές περιουσίες της ελίτ, που αποτελεί το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτή η ελίτ διακινώντας και δανείζοντας αυτόν τον τεράστιο χρηματικό όγκο μπορεί και ελέγχει την «ευημερία» του υπόλοιπου 99%. Αυτό είναι δυνατόν, γιατί έχει καταφέρει να εξαρτήσει από αυτό το χρήμα, την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κάλεσμα για κοινή, μαζική κινητοποίηση των κοινωνικών κινημάτων

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Εμείς, οι αγωνιζόμενοι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, φοιτητή και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε κάθε αγωνιζόμενο πολίτη που αντιστέκεται σήμερα στον καταστροφικό μονόδρομο που επιβάλλεται στις ζωές μας, διεκδικώντας ένα διαφορετικό μέλλον.
Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, κάποιοι λίγοι πλουτίζουν εξαθλιώνοντας όλους τους υπόλοιπους. Ο δημόσιος χώρος καταπατείται, ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται, τα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται, οι κοινωνικές δομές διαλύονται, ότι έπρεπε να είναι κοινό μεταφέρεται στη σφαίρα του ιδιωτικού. Ότι κάποτε ήταν κοινή λογική δεν είναι πια αυτονόητο.

Η σιωπή δεν είναι πάντα... χρυσός

Θεσσαλονίκη: Να αφήσει τις υπεκφυγές και να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής καλεί τη διοίκηση Μπουτάρη η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη, με χθεσινή της ανακοίνωση. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφεύγει συστηματικά να πάρει θέση στο δημοτικό συμβούλιο για την περιβαλλοντοκτόνα επένδυση της καναδικής Eldorado Gold στο όρος Κάκαβο. Η δημοτική κίνηση και ο επικεφαλής της Τριαντάφυλλος Μηταφίδης θέτουν τρία αμείλικτα ερωτήματα αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η συγκεκριμένη «επένδυση» στη ΒΑ Χαλκιδική:

"Ανάπτυξις" ή αλλιώς ζόρι


Φινλανδία καλοκαίρι 2013…με τα χιόνια λιωμένα.

 
Η φωτογραφία προκάλεσε το ενδιαφέρον μας καθώς το άρθρο φέρει τον τίτλο stop Talvivaara. Ταλβιβάαρα είναι η πόλη της Φινλανδίας που το Νοέμβριο που μας πέρασε είχε το δικό της «αναπτυξιακό sucess story»: το φράγμα συλλογής των λημμάτων του μεταλλείου νικελίου που λειτουργεί στην περιοχή από το 2007, παρουσίασε ένα ρήγμα και από το ρήγμα αυτό η περιοχή πλημμύρισε τοξικά υπολείμματα. Μαζί με τα υπολείμματα που έπρεπε να υπάρχουν – χμμμμ – βρέθηκε και ουράνιο! Γιατί; Γιατί απλά η εταιρεία εκεί που εξόρυσσε νικέλιο έπεσε και πάνω σε ουράνιο! Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως κανείς δεν ενημέρωσε τους κατοίκους δείτε το σχετικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=zGHjqh739qY&feature=plcp

Η φωτογραφία λοιπόν είναι των ημερών. Ζητήσαμε από τον Φινλανδό Henry Björklid  να μας μεταφράσει τη γενική ιδέα του άρθρου. Διαβάστε τι μας απάντησε:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ιροντίνα και τα παιδιά της Σαλονίκης


Ska-P - Estampida


ΝΕΑ ΟΜΙΛΙΑ

«Δε βλέπεις ότι ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης; Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δε θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς. Κάθε γενική έννοια που μπορεί ποτέ να εκφραστεί θα καλύπτεται με μια μόνο λέξη, που το νόημά της θα είναι αυστηρά καθορισμένο και όλες οι παραπλήσιες έννοιές της θα έχουν εκλείψει και ξεχαστεί. Η Παλαιά Ομιλία θα εκτοπιστεί μια για πάντα και θα σπάσει και ο τελευταίος κρίκος με το παρελθόν»
Τζωρτζ Όργουελ, 1984.
πηγή

Αυλοκόλακες

Από τις αυλές των αυτοκρατόρων μέχρι τα πάρτι εφοπλιστών, καραβιές φιλοσόφων, συγγραφέων και καλλιτεχνών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην εκάστοτε εξουσία.
 
Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,
(η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις),
και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη
που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του
Κωνσταντίνος Καβάφης – «Η Σατραπεία»
 
«Μου προκαλεί φρίκη ο Βολταίρος με την Αικατερίνη του», έγραψε κάποτε ο Βρετανός συγγραφέας Οράτιος Γουόλπολ, βλέποντας ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα του 18ου αιώνα να μετατρέπεται σε γλοιώδη υμνητή μιας ξένης αυτοκράτειρας.
Στο πέρασμα της Ιστορίας εκατοντάδες μιμητές του Βολταίρου θα αναζητήσουν προστασία αλλά και πλούτη στους πιο αιμοσταγείς ηγεμόνες. Στο βιβλίο του «Διανοούμενοι και καλλιτέχνες, ευτελείς δούλοι της εξουσίας» ο Κυριάκος Σιμόπουλος αναζητά τους πρώτους «εξωνημένους» φιλόσοφους, ποιητές και ρήτορες στον 4ο π.Χ. αιώνα.

«Στρογγυλοκέφαλοι και Μυτεροκέφαλοι»

Ένα έργο του Μπρεχτ για το ρατσισμό

Πενήντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν στις 14 Αυγούστου από το θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του μεγάλου δραματουργού που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο θέατρο του 20ού αιώνα. Στο σπουδαίο αντιπολεμικό και αντιφασιστικό του έργο, στο οποίο έθετε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής και οικονομικής ισότητας, ο Μπρεχτ επίσης ασχολήθηκε με το θέμα του ρατσισμού, ιδίως σε ένα κείμενο λιγότερο γνωστό στο ελληνικό κοινό: το «Στρογγυλοκέφαλοι και Μυτεροκέφαλοι» – ή «Στρογγυλοκέφαλοι και Σουβλοκέφαλοι», όπως έχει μεταφραστεί (“Die Rundköpfe und die Spitzköpfe”).
Πρόκειται για ένα αλληγορικό έργο, το οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας περιέγραφε ως «μια ιστορία φρίκης». Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να το επεξεργάζεται το Νοέμβριο του 1932, εμπνευσμένος από το έργο του Σέξπιρ «Με το ίδιο μέτρο». Το έργο πήρε την τελική του μορφή το 1936 και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε στα γερμανικά.
Η πλοκή εξελίσσεται στην πλασματική χώρα Yahoo,

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σεζάρια Εβόρα

Στις 27 Αυγούστου του 1941 γεννιέται η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα.
Στο βίντεο με τη Δήμητρα Γαλάνη.



Um pincelada

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου & Vitorino Chantre
Μουσική: Teofilo Chantre
1. Δήμητρα Γαλάνη & Cesaria Evora

Quel flor qu'tita murcha
quel crianca qu'tita tchora
quel nuvem qu'tita passa
'E sodade...
'E tristeza...
'E lembranca di nha infancia
'E fantasia daquel mesa
recheode de cosa sabe
pa consola nha fraqueza

Λουλούδι που πεθαίνει
και αυτό το παιδί που λείπει
το σύννεφο που φεύγει
αναμνήσεις γεμάτες λύπη

Αποτελεσματική και δημοκρατική αντιμετώπιση του χρέους

Η ελληνική κρίση σφραγίστηκε από το μέγεθος και τη συνακόλουθη δυσκολία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που τελικά οδήγησε σε αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές το 2010. Θα μπορούσε η τότε ελληνική κυβέρνηση να είχε κηρύξει στάση πληρωμών επιδιώκοντας δυναμικά τη διαγραφή του χρέους. Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε έξοδο από την ευρωζώνη, άρα απαιτούσε τόλμη, σχέδιο και αποφασιστικότητα ώστε να βγει η χώρα γρήγορα από την κρίση. Τα ατού της Ελλάδας δεν ήταν λίγα γιατί το χρέος ήταν περίπου 300δις, κατά τα δύο τρίτα προς ξένους δανειστές, 90% ομολογιακό και – απίστευτη τύχη – βασισμένο στο ελληνικό δίκαιο.

Αλληλεγγύη και φιλανθρωπία: ένα επίκαιρο κείμενο του Δ. Γληνού

Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε  στις 22 Αυγούστου του 1882. Αναδημοσιεύουμε από το tvxs ένα κείμενο που μοιάζει να γράφτηκε σήμερα.

«Μέσα σ’ αυτή τη φοβερή στιγμή της παγκόσμιας κρίσης πλήθυνε το κακό, που ήτανε πάντα πολύ, μεγάλωσε η αθλιότητα των απαθλιωμένων ανθρώπων. Ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο υπάλληλος ζούνε μέσα σε μια αδιάκοπη αγωνία. Από τη μια βλέπουνε το πενιχρό τους μεροδούλι να γίνεται κάθε μέρα λιγότερο, τη στιγμή που όλα ακριβαίνουν, ή βλέπουνε τα λιγοστά προϊόντα του ολόχρονου μόχθου τους να μένουν απούλητα ή να πουλιούνται σε τιμές εξευτελιστικές. Από την άλλη, κάθε μέρα κρούει την πόρτα τους το σκιάχτρο της αναδουλειάς με τη συντρόφισσά της, την πείνα. Και σ’ όσα σπίτια μπει μέσα το μεγάλο κακό ρημάζουνε πια.

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Για την προσχηματική “οριοθέτηση” των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικο στις Σκουριές

Στις 3 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει πάνω από χίλιοι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, για την αναστολή των εργασιών που πραγματοποιεί η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην περιοχή του ρέματος Καρατζά στις Σκουριές. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πατάει στέρεα πάνω στην κείμενη νομοθεσία και στην απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ που ορίζουν σαφώς ότι χωρίς απόφαση οριοθέτησης του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα, οποιαδήποτε επέμβαση υλοτόμησης – εκχωμάτωσης – αποψίλωσης – καθαρισμού στην περιοχή του ρέματος, είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ. Όλες οι εργασίες εκχέρσωσης της κοίτης του ρέματος που εκτελεί από τις αρχές Απριλίου και με ταχύτατο ρυθμό η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι παράνομες.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση σχετικά με την συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα στο Στανό

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί θέμα σχετικά με την συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και αν έχει ο Δήμος αναλάβει την εκδήλωση εφόσον έχει ενταχθεί στα Αριστοτέλεια ή όχι. Ο Πολιτιστικός και ο Αθλητικός Σύλλογος έχουν αναλάβει εξολοκλήρου την εκδήλωση οικονομικά και το συμβόλαιο έχει γίνει μεταξύ της εταιρείας που συνεργάζεται ο καλλιτέχνης και των συλλόγων. Ο καλλιτέχνης θα πληρωθεί από τους συλλόγους. Ο Δήμος υποστηρίζει υλικοτεχνικά την εκδήλωση . Η εκδήλωση μπήκε στα Αριστοτέλεια για λόγους διαφήμισης και μόνο.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με το Σάββατο όπου ο Δήμος πληρώνει και το συγκρότημα της Ιροντίνας και τον ήχο και γι αυτό η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση .

Από Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Οι ευθύνες των «διανοουμένων»
Του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη
Αρχιτέκτονα, π. προέδρου του τεχνικού Επιμελητηρίου Κ.Μ
 
Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια που γίνεται από το σύστημα -δυστυχώς και από ορισμένους της διανόησης- προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες της κατάντιας της χώρας σε όλους, ακόμη και στους πιο αδύναμους της νεοελληνικής κοινωνίας. Αναρωτιέμαι συχνά πως απ' όλους αυτούς, που δήθεν ανησυχούν για την παραβατικότητα του αδύναμου "τζαμπατζή" του τρόλεϊ και απαιτούν την εφαρμογή των νόμων, δεν λένε ούτε μια λέξη για πολύ σοβαρότερα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Κρατούν σιγήν ιχθύος και ξεχνούν, πάντα επιλεκτικά, τους νόμους για ζητήματα που προκάλεσαν εν πολλοίς οι ίδιοι ως "στύλοι" της υπεύθυνης γι' αυτά εξουσίας  (μεγαλοκαναλάρχες και οι υπάλληλοί τους, αποκλειστικοί προμηθευτές και μεγαλοεργολάβοι του δημοσίου κ.λπ.).
Σπάνια αναφέρεται η συγκεκριμένη κατηγορία «διανοουμένων» στις πραγματικές αιτίες που ταλανίζουν τον έλληνα  πολίτη και πολύ σπανιότερα κατονομάζουν τους πραγματικούς υπεύθυνους, για να μην πω μάλιστα ότι από πάνω τους βγάζουν και στο λάδι για ό, τι εφιαλτικό συμβαίνει στη χώρα. Η καθημερινή επιμονή τους στο «όλοι φταίμε» για την κατάντια εδώ ακριβώς προσβλέπει!

Sheep Protest!


«ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ….»

Τι καλοί οι τραπεζίτες! Και πόσο παρεξηγημένοι! Όχι, δε θέλουν να γίνουν κατασχέσεις σπιτιών. Θέλουν το καλό μας. Θέλουν τόσο πολύ το δικό μας καλό που προειδοποιούν πως αν δεν γίνει κάτι θα πλακώσουν οι «ξένοι γύπες των distress funds, που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν, με υποτιμημένα δάνεια ακινήτων».
Αυτό που δε μας εξηγούν είναι γιατί «φοβούνται» τα distress funds; Δε μπορούν να έρθουν μόνα τους. Κάποιος πρέπει να τα καλέσει, να διαπραγματευτεί μαζί τους, να πουλήσει τα δάνεια στο 30% της αξίας τους κι ύστερα να αρχίσουν τα distress funds το ξεκλήρισμα των δανειοληπτών.

Περιβάλλον και Μπανανία

Του Θέμη Δημητρακόπουλου
Ήταν που ήταν απαράδεκτη και οριακή η κατάσταση στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού και αστικού, σε αυτόν τον καταραμένο τόπο, ήρθε και η πλήρως εξαρτημένη, υποτακτική μνημονιακή πολιτική της πιο ελεεινής και εχθρικής για το περιβάλλον –και όχι μόνο, εννοείται– κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ετούτη η χώρα, να αποτελειώσει, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των «μεταρρυθμίσεων», ό, τι είχε απομείνει ακόμη όρθιο. 
Fast track αδειοδοτήσεις και γαία πυρί μειχθήτω, χαριστικές αναθέσεις διαχείρισης απορριμμάτων με τους χειρότερους δυνατούς περιβαλλοντικούς όρους, αρλουμπολογία περί αυθαιρέτων, αλαλούμ στην ενεργειακή πολιτική, καταστροφική πολιτική κοροϊδία στα φωτοβολταϊκά, ανάθεση θηροφυλακής σε ιδιώτες που μισθοδοτούνται απ’ αυτούς απ' τους οποίους υποτίθεται ότι οφείλουν να προστατεύουν τα δάση και την άγρια ζωή, παράδοση του αιγιαλού στα αχαλίνωτα ιδιωτικά συμφέροντα – και ο εγκληματικός κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Οι μεταλλωρύχοι θυμούνται...- Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ;

(...) Το σύνθημα που δονούσε το «μακρινό 1977»  τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου όπου διεξάγονταν οι δίκες κατά των εργαζομένων στα μεταλλεία , παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ και εμπνέει στους σημερινούς αγώνες κατά της καταστροφικής Καναδικής εταιρείας χρυσού και των ντόπιων υποτακτικών. 

«ΠΕΙΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ»

έλεγαν τότε οι μεταλλωρύχοι στην εταιρεία των μεταλλείων αλλά και στην κυβέρνηση που την υποστήριζε.

Δεκάδες μεταλλωρύχοι  «σέρνονταν» για μήνες στα δικαστήρια αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες.
«εξύβριση κατά συρροή», «άσκηση παρανόμου βίας», «παράνομη κατακράτηση», «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», «σωματικές κακώσεις σε βάρος αστυνομικών»   είναι μόνο λίγες από αυτές. 

Ας απαντήσουν ο σημερινός δήμαρχος και η εταιρεία , τι ήταν οι αγωνιστές μεταλλωρύχοι;
«Τρομοκράτες» , «τραμπούκοι», «αναρχικοί», «Ιερισσιώτες», τι;

Τo 1977 είχαμε κοινοβουλευτική δημοκρατία... όπως σήμερα... και τότε τον «νόμο και την τάξη» επικαλούνταν η εταιρεία και οι υπάλληλοί της για να στέλνουν σε δίκες τους αγωνιστές μεταλλωρύχους και τους υποστηρικτές τους....
 
απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στις "Χρυσές αυτ-απάτες"
 
Διαβάστε το ολόκληρο εδώ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

3rd Stanos Reggae Festival 2013

























Νερό με το ATM

Siemens, General Electric και Goldman Sachs εισέρχονται στο νέο πόλεμο του νερού. Τα συμφέροντα και οι καταστροφικές επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε κάποιο χωριό της Ινδίας ένα παιδί περιμένει αυτή τη στιγμή υπομονετικά μπροστά σε ένα μηχάνημα που θυμίζει αρκετά τα ATM μιας τράπεζας. Με τη διάφορα ότι το μηχάνημα δεν δίνει χρήματα αλλά παίρνει λεφτά για να δώσει μικρές ποσότητες νερού. Για το βρετανικό περιοδικό Economist η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί ένα θαύμα της ιδιωτικής πρωτοβουλία, η οποία προσφέρει πόσιμο νερό σε περιοχές που για χρόνια αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα ύδρευσης. Για δεκάδες οργανώσεις και ερευνητές όμως είναι μια εικόνα από το μέλλον ενός πλανήτη όπου το νερό θα έχει πάψει οριστικά να αποτελεί δημόσιο αγαθό και η τελευταία σταγόνα του θα ελέγχεται από μια χούφτα πολυεθνικών.

Landscapes of emergency. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την εξαιρετική κινηματογραφική του ματιά για στην αστυνομοκρατία στην Αθήνα, την ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης και τη διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρουσιάζει ο Ross Domoney στο μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο Landscapes of emergency.
 

Landscapes of emergency from Ross Domoney on Vimeo.

infowar

Μεταλλεία χρυσού: "Να τελειώνουν επιτέλους τα παραμύθια...";

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΗ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

Ο κ. Αργ. Λαφαζάνης αν δεν κάνω λάθος είναι μηχανικός και όχι ένας οποιοσδήποτε άσχετος. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να εκφράζει πιο τεκμηριωμένες απόψεις και κυρίως να μην προσπερνάει τα όσα έχουν πει, κατά καιρούς, για την βλαπτικότητα της επέκτασης των μεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική όλοι οι ειδικοί φορείς και επιστήμονες, που δεν διακρίνονταν από καμιά ιδιοτέλεια ή οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα.
 
Δεν ήταν και λίγες οι φορές, που εξειδικευμένοι σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης μίλησαν τεκμηριωμένα για την καταστροφή του τουρισμού ΟΛΗΣ της Χαλκιδικής από μια πιθανή λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Δεν χρειάζεται, εξάλλου, καμιά ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί και ο πλέον απλός πολίτης τον φόβο, που ευλόγως θα προξενείται, λόγω της λειτουργίας των μεταλλείων,  στον οποιονδήποτε έχει πρόθεση να επισκεφτεί την Χαλκιδική ως τουρίστας ή παραθεριστής. 

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σήμερα το 3rd Stanos Reggae Festival 2013


Ξύπνα


Ένα βίντεο με ξεχωριστό μήνυμα




Ένα βίντεο με ξεχωριστό μήνυμα, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει. Η ανθρωπιά δεν πρέπει να χάνεται... Όλοι πρέπει να νοιαζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είτε έχουμε να προσφέρουμε είτε όχι, μια απλή πράξη μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ο Ρότζερ Γουότερς καλεί τους μουσικούς συναδέλφους του να στηρίξουν το μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραηλινού Απαρχάιντ

Μετάφραση-σημειώσεις για την καλύτερη κατανόηση της επιστολής : filistina

Η Επιστολή του Ρότζερ Γουότερς προς τους συναδέλφους του μουσικούς - Στηρίξτε το πολιτιστικό μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ
Ο NigelKennedy, ο Βρετανός βιρτουόζος βιολιστής ανέφερε κατά τις πρόσφατες Συναυλίες Promenade στο AlbertHall στο Λονδίνο,  ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος απαρτχάιντ [σ.τ.μ. 1]. Τίποτα ασυνήθιστο σ' αυτό θα πείτε. Στη συνέχεια όμως ο BaronessDeech (πρώην διαχειριστής του BBC) αμφισβήτησε το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος απαρτχάιντ και απαίτησε από το BBC  να αφαιρέσει τις δηλώσεις  του Κέννεντι.  OBaroness  Deech δεν παρουσίασε ούτε το ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο για να  υποστηρίξει την απαίτησή του κι όμως, το BBC υπακούοντάς τον  μας θύμισε ξαφνικά το 1984. Μάλιστα!...
Ακολουθεί επαναδιατυπωμένη, η επιστολή που έγραψα τον Ιούλιο 2013.
Ρότζερ Γουότερς, 18 Αυγούστου 2013, Βαρσοβία
 
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Σύλλογος Γυναικών Στανού - Ρούχα και αντικείμενα παλιάς εποχής


3ΗΜΕΡΟ CAMPING ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΑ Ν. ΡΟΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 
Στα Ν.Ρόδα Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί το 3ήμερο camping της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφιερωμένο στον αγώνα των πολιτών της Β. Χαλκδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού (23 - 25/8)
Θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων (συζητήσεις, ομιλίες, συναυλίες κλπ.). Πλήρες πρόγραμμα και υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Υπερκαταναλωτισμός



La surconsommation από rikiai

για την υπόδειξη Στέλιος

Τα εισιτήρια των «κανονικών» ανθρώπων

του Βασίλη  Παππά*
Είναι μια «κανονική» οικογένεια. Μια τετραμελής οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων με δύο παιδιά το ένα ανήλικο το άλλο ενήλικας (έχει και ΑΦΜ). Ακολουθώντας την προτροπή του «μένουμε Ελλάδα» αποφασίζουν να πάνε αυγουστιάτικα στην Αθήνα για μια περιδιάβαση σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Τρεις ημέρες λοιπόν στην πρωτεύουσα και έχοντας διασφαλίσει σε φιλικό σπίτι τα του ύπνου, με συνετή διαχείριση θέλουν να επισκεφθούν χώρους και δρώμενα.
 
Αγοράζουν ημερήσιο εισιτήριο για εύκολες μετακινήσεις. 4 ευρώ το εισιτήριο Χ 4 άτομα Χ 3 ημέρες, σύνολο 48 ευρώ. (στην Αθήνα δεν υπάρχουν μειωμένες τιμές όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες).
 
Ακρόπολη 12 Χ 3, σύνολο 36 ευρώ (ο ανήλικος έχει ελευθέρας)
Αρχαιολογικό Μουσείο 7 Χ 3 = 21 ευρώ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η γωνιά του παππού

Κάποτε ζούσε ένας παππούς με τον γιο του, τη νύφη του και το εγγονάκι του.

Ήταν όμως άσχημη η κατάστασή του. Σχεδόν τυφλός, σχεδόν κουφός , δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί... Ούτε να φάει δεν μπορούσε. Σκόρπιζε όλο το φαγητό κάτω και λερωνόταν διαρκώς. Κάποιες φορές μάλιστα έριχνε το πιάτο κάτω και το έσπαζε.

Ο γιος και η νύφη σκέφτηκαν ότι ήταν ανυπόφορο όλο αυτό που ζούσαν. Υποχρέωσαν λοιπόν τον γέρο να τρώει σε μια γωνιά πλάι στο τζάκι. Του έδωσαν μάλιστα και ένα ξύλινο πιάτο για να μην το σπάζει.

Μια μέρα ο μικρός εγγονός έφτιαχνε κάτι με μερικά κομμάτια ξύλου. Όταν ο πατέρας του τον ρώτησε τι έφτιαχνε ο μικρός απάντησε:

Τοποθεσίες Στανού


Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΜΟΥ

Το παραμύθι του σοκ έλαβε επίσημα τέλος. Για σοκ θα μιλούσαμε αν κάποιο πρωί σε πετούσαν ξαφνικά από το σπίτι σου δίχως να το περιμένεις. Τώρα πλέον το περιμένεις. Σε προειδοποίησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το άφηναν να διαρρεύσει επί μήνες. Δεν αντέδρασες. Το αντίθετο, πήγες διακοπές.

Δε σε κατηγορώ. Αυτό είχες ανάγκη. Άλλωστε ίσως και να μην πίστεψες ότι θα σου πάρουν το σπίτι. Όμως τώρα σε προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. «Αν δε σου πάρουμε το σπίτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», σου είπε.

Αν μάθαινες ότι ξέσπασε φωτιά κοντά στο σπίτι σου θα επέστρεφες κι από την άλλη άκρη του κόσμου για να παλέψεις να το σώσεις. Τώρα, δεν επέστρεψες. Έμεινες εκεί. Καλά έκανες. Δε σε κατηγορώ.

Wake Up



το είδαμε εδώ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ο Λόρκα στο ελληνικό τραγούδι

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα -77 χρόνια από τη δολοφονία του (19 Αυγούστου 1936)



Ο Λόρκα ενσάρκωσε το διττό αίτημα της πρωτοπορίας και της λαϊκότητας που οι Έλληνες δημιουργοί είχαν ως σημαία στο έργο τους.
Μακράν ο ευρύτερα μελοποιημένος ξένος ποιητής, ο Λόρκα, ενέπνευσε μια τεράστια γκάμα Ελλήνων συνθετών. Η επιρροή του στην ελληνική μουσική επιτρέπει να τον θεωρήσουμε δικό μας, εγχώριο. Σήμερα, ο «γελαστός ποιητής», που εκτελέστηκε από τους φασίστες τού Φράνκο στον Ισπανικό εμφύλιο, συνεχίζει να απασχολεί τη συλλογική μνήμη της πατρίδας του και όλου του κόσμου.
Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε το 1898 έξω απ’ τη Γρανάδα. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, στις 19 Αυγούστου 1936, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες των φαλαγγιτών μες στου Βιθνάρ το ρέμα. Πρόσφατα, το ισπανικό κράτος αποφάσισε να προχωρήσει στην εκταφή των οστών του.

Διαδηλώσεις και ένταση στις «Σκουριές» της Βρετανίας




Επεισόδια σημειώθηκαν στο Μπάλκομπ, ένα μικρό χωριό της νότιας Αγγλίας, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει μια διαδήλωση κατοίκων και ακτιβιστών που αντιδρούν στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, με τη χρήση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking).

Εκατοντάδες κάτοικοι και μέλη οικολογικών οργανώσεων διαδήλωσαν ενάντια στην εξόρυξη αλλά και στη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην ιδιωτική εταιρεία Cuadrilla Resources, η οποία λόγω των αντιδράσεων έχει αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά τις εργασίες.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα τουλάχιστον 12 άτομα έχουν συλληφθεί μεταξύ αυτών και ένας βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων. «Ντροπή σας», «όχι βία» φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας. «Είμαστε μια ειρηνική διαδήλωση, εσείς τι είστε;», έλεγαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους. Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και έξω από τα γραφεία της «Cuadrilla Resources» στο Στάφορντσάιρ αλλά και στο Λονδίνο. Μάλιστα ορισμένοι κατάφεραν να μπουν και μέσα στα κτίρια.

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ – ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ…

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ – ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ……  

 ”Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε. 
Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ’ τη σοδειά του. 
Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του. 
Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή 
παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας. 
Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες στα ερείπιά του. 
Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του 
ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα. 
Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, 
απατεώνα για φιλόσοφο, 
μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του. 
Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους.”

Μη ρυπογόνος χρυσός από ανακύκλωση κινητών, κομπιούτερ

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει τις Σκουριές Χαλκιδικής, τον Εβρο, το Κιλκίς, τις Σέρρες και τη Μήλο σε καναδικές και ελληνικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού για να τις μετατρέψουν σε έρημη γη, άλλες χώρες, που οι κυβερνήσεις τους τις σέβονται περισσότερο, βρήκαν ένα άλλο χρυσωρυχείο για να αντλούν το χρυσό τους.
Τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερες. Κάτι τέτοιο ξεκίνησε ήδη στη Γερμανία και στο Βέλγιο, χώρες που έχουν την ατυχία (;) να μη διαθέτουν κοιτάσματα χρυσού.
Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και «ταμπλέτες» χαρακτηρίζονται σαν μη ρυπογόνα χρυσωρυχεία, καθώς η ανακύκλωσή τους μπορεί να δώσει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες κρύβονται στο εσωτερικό τους και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Αυτή την Παρασκευή , το 3rd Stanos Reggae Festival 2013 στο Στανό Χαλκιδικής



Δελτίο Τύπου
Ο  Αθλητικός Σύλλογος Θύελλα Στανού, σας προσκαλεί την Παρασκευή 23  Αυγούστου 2013 στο 3rd STANOS REGGAE FESTIVAL 2013 που διοργανώνει για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.

Στην σκηνή του  3rd STANOS REGGAE FESTIVAL 2013 θα εμφανιστούν οι Τakis Jah Roots (d.j set), Reggetiko Project (live act) , Ital Light( full band) και οι Ste & Northical (Κακό Συναπάντημα soundsystem) . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30 ενώ η είσοδος είναι 5 ευρώ . Ακόμη θα υπάρχει χώρος για δωρεάν camping, ενώ οι τιμές  θα είναι πολύ προσιτές αφού οι μπύρες , τα αναψυκτικά και η ρετσίνα   θα έχουν  1,5 ευρώ,και τα σουβλάκια  1,25 ευρώ.

Το φεστιβάλ έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα με τα  έσοδα να προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου..

Ο Στανός έχει 900 μόνιμους κατοίκους και  χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικό κλίμα (υψόμετρο 520 μ.), την υπέροχη φύση που το περιβάλλει, τον μεγάλο κάμπο στα δυτικά του και … τις χαρούμενες φωνές των παιδιών!
Ρωτώντας ο επισκέπτης μαθαίνει ότι βρίσκεται στο δεύτερο χωριό της Ελλάδας με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες .

Μία πολύ καλή πρόταση, εναλλακτική, για το ιδανικό κλείσιμο του καλοκαιριού. 
Δείξτε σεβασμό σε κάθε χωριό.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Με μία ματιά

Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΧΑΡΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ haris.kavadias@gmail.com
   πηγή: enet.gr- Ελευθεροτυπία

18/8 ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ & ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ: Ευριπίδειο Θέατρο, Σαλαμίνα.

18/8 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ & ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ: Πάρκο Χλουβεράκη, Κόκκινα, Σητεία.

19/8 Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ & Δ. ΜΠΑΣΗΣ, Ρ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

19/8 ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ: Stage Music Cafe, Ραφήνα.

20/8 MUSICA VITAE: Λουτρά, Τήνος.

21/8 ΚΟΖΑ MOSTRA: Bolivar Beach Bar.

21/8 ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: Ανοιχτό Κινηματοθέατρο Τεχνόπολις, Ηράκλειο Κρήτης.

21/8 ΑΣΔΥΣ: Μουσείο Ακρόπολης.

23/8 BEGGAR'S BLUES PROJECT: Justin's, Μάταλα, Κρήτη.

23/8 Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Π. ΠΑΥΛΙΔΗΣ & ΤΗΕ Β-MOVIES: παραλία Καραθώνα, Ναύπλιο.

23/8 ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ: Stage Music Cafe, Ραφήνα.

23/8 3rd Stanos Reggae Festival: TAKIS JAH ROOTS, REGGETIKO PROJECT, ITAL LIGHT, STE & NORTHICAL: Στανός, Χαλκιδική.

23/8 ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπρίκι, Μόλυβος, Λέσβος.

...ζωές ακυρώνουμε!

Ελληνικός θάνατος με δόσεις

[...] Βλέπεις, υπάρχει και ο θάνατος με δόσεις. Ένας θάνατος διαρκείας. Η εποχή μας επινοεί τρόπους, για να μεταμορφώνει ένα θάνατο, σε θάνατο διαρκείας. Και η επίκληση της αθωωτικής "Kακιάς  Στιγμής" που τόοοοοσο  εύκολα  επικαλούμαστε, δεν είναι  παρά ένα ακόμα ωραίο και ατελές άλλοθι. Η κακία στιγμή δεν αίρει την ευθύνη από το Κακό [...]
Της Φωτεινής Τσαλίκογλου*

Μέρες θανάτου. Θάνατος είναι η ζωή να αποτιμάται με όρους μικρολογιστικής.
Θάνατος είναι να θεωρείται λαϊκισμός η υπεράσπιση ενός νεκρού παιδιού χάριν ενός εισιτηρίου.
Θάνατος είναι όταν η νομιμότητα εκτρέπεται σε απανθρωπιά. Όταν η αξιοπρέπεια κακοποιείται ασύστολα προκειμένου να τηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια.
Θάνατος είναι, όταν ακόμα και ο θάνατος σου δεν αρκεί για να  ξεπληρώσει την οφειλή σου.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Manu Chao - Clandestino (λαθραίος)

Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία ,κανένας δεν χάνει την ζωή του τσάμπα .



πηγή

Πόσο κοστίζεις ρε;

Οι άποροι του Θερμαϊκού έχουν τη δική τους Νύμφη

Λίγο πριν από το κλείσιμο της θερινής κηπευτικής σεζόν, το θερμοκήπιο του κ. Μιχάλη, παραγωγού από το Αγγελοχώρι, ήταν φορτωμένο με καρπούς λαχανικών.
Ο ίδιος όμως μαράζωνε. Εκατοντάδες φρέσκες πιπεριές και μελιτζάνες, πολύ καλής ποιότητας αλλά μικρές σε μέγεθος και συνεπώς ακατάλληλες για πώληση, θα κατέληγαν στη χωματερή, μια και ο χρόνος πίεζε τον παραγωγό να ξηλώσει τα φυτά του καλοκαιριού για να προετοιμάσει το έδαφος για το χειμερινό φύτεμα. Ο ίδιος τότε σκέφτηκε να δωρίσει την παραγωγή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Την περασμένη Κυριακή, κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού επισκέφθηκαν το θερμοκήπιο για λίγες ώρες, εξασφαλίζοντας λαχανικά για ολόκληρο το χειμώνα! «Πήραν μεγάλες ποσότητες, για να αποθηκεύσουν στην κατάψυξη.

Τί ισχύει στην περίπτωση μη πληρωμής εισιτηρίου σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα

γράφει ο Τασιόπουλος Σταύρος*
H μη πληρωμή εισιτηρίου στα ΜΜΜ σύμφωνα με το άρθρο 391 του Ποινικού Κώδικα λογίζεται ως πταίσμα, τούτο όμως δεν δίνει καμιά δυνατότητα σύλληψής ενός τέτοιου ”δράστη” από κάποιον πολίτη, εν προκειμένω τον ελεγκτή εισιτηρίων όπως προκύπτει από τα άρθρα 275 και 409 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μιας και αυτό είναι επιτρεπτό σε κακουργήματα και πλημμελήματα. Το μόνον που δύναται να πράξει ο ελεγκτής είναι η εγγραφή προστίμου για την παράβαση αφού πληροφορηθεί τα στοιχεία του ”δράστη”.
Ο "δράστης" βέβαια δεν υποχρεούται να δώσει τα στοιχεία του ούτε και να αποδεχθεί οποιαδήποτε εντολή κατακράτησής του πολύ δε περισσότερο αν αυτή συμβεί δια της βίας, εξ ου και η έλευση της αστυνομίας μετά από κλήση του ελεγκτή σε πληθώρα ελέγχων, όπου καλείται ώστε να οδηγήσει τον δράστη είτε προς δίκη ή για την βεβαίωση των στοιχείων της ταυτότητάς του. Εδώ η βεβαίωση των στοιχείων από αστυνομικό όργανο δεν συνεπάγεται και την πληροφόρηση αυτών από πλευράς του ελεγκτή, διότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ο αστυνομικός δεν μπορεί να τα δώσει σε τρίτο πρόσωπο-πολίτη-ελεγκτή για την εγγραφή προστίμου. Και πάλι όμως ο ”δράστης” δεν θα λάβει κάποιο πρόστιμο, αφού αυτό εγγράφεται μόνον από τον ελεγκτή αν αυτός πληροφορηθεί νομιμώς τα στοιχεία του παραβάτη.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Νικήτη: Βραδιά Ποίησης "Πανσέληνος Έρωτας"


Το Γυμνάσιο Νικήτης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Δ. Σιθωνίας διοργανώνει  ποιητική βραδιά την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 στις 20.30 μ.μ στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Νικήτης πίσω από τον Ι. Ν. Αγ. Νικήτα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση ποιημάτων και ζωντανή μουσική.
"Πανσέληνος Έρωτας" λουσμένος με ήχο και στίχο στη Νικήτη,  με φόντο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. 
 
Ποιήματα διαβάζουν

Αλέκος Ουδινόττι (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης)
Κοσμάς Φοντούκης (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης)
Μαίρη Κόντζογλου (Συγγραφέας)
Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (Εκπαιδευτικός)
Άννα Ζήση (Τραγουδίστρια)

Μουσική παίζουν

Είσαι ο τζαμπατζής. Tίποτε άλλο.

Είσαι ο τζαμπατζής*. Τίποτε άλλο. Για τον ελεγκτή είσαι ο τζαμπατζής. Δεν έχεις εισιτήριο; Είσαι και ο κλέφτης. Κλέβεις το δημόσιο. Αυτό σου είπε ο ελεγκτής. Αυτό κι ο οδηγός. Αυτό και η δημοφιλής συγγραφεύς (πριν ακόμα καλά καλά σε κηδέψουν…). Γιατί είσαι ο τζαμπατζής κλέφτης.
 
19 χρονών παιδί. Το μόνο που είσαι. Μπορώ να σε ξεφτιλίσω. Να σου αφαιρέσω το δικαίωμα της ανθρώπινης υπόστασης. Να σε διαπομπεύσω. Να σε στείλω στο απόσπασμα… Μπορώ τα πάντα. Δεν υπάρχεις. Είδες; Το κατάλαβες και μόνος σου…
Ανάλγητη η κοινωνία. Ανάλγητο και το κράτος. Ανάλγητοι και οι “πνευματικοί” του άνθρωποι.
Μια χώρα που ζητά από έναν έφηβο, χωρίς να ερευνήσει τις συνθήκες της ζωής του, να περάσει σε ένα σύστημα ελεγκτικό ανάλγητο, στο πρώτο σκαλί πριν την ενηλικίωση, με τον ίδιο ανάλγητο τρόπο ελέγχει τους 19χρονους επιβάτες για… ούτε καν 1μιση ευρώ εισιτήριο.

Ποντικοί μες στο βαρέλι

Ένας τρόπος εξολόθρευσης των ποντικών στα χτήματα παλιότερα ήταν ο κανιβαλισμός. Πιάνανε οι περιβολάρηδες καμπόσους ποντίκαλους ζωντανούς, τους βάζαν σ’ ένα βαρέλι δίχως τροφή, το καπακώνανε κιόλας από πάνω και τους αφήνανε εκεί επί μέρες. Αυτοί για επιβιώσουν αρχίζανε να τρώνε ο ένας τον άλλον, ώσπου ο τελευταίος που απέμενε ήταν ο δυνατότερος κανίβαλος. Τον ξεκαπάκωνε τότε ο περιβολάρης και τον απελευθέρωνε να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του μες στο χτήμα. Κι εκείνος, που είχε εθιστεί στο κρέας των ομοίων του, γινόταν πια κυνηγός κεφαλών και εξολόθρευε τις αποικίες ποντικιών που τύχαιναν στο δρόμο του. Μέχρι που γερνούσε κι αυτός και τον έτρωγε ο επόμενος κανίβαλος που είχε δημιουργήσει ο περιβολάρης. Τον περιβολάρη τον ίδιον, τον έτρωγε η ζωή μιας και κανένας δεν γλυτώνει αλλά οι αλαζόνες και όσοι νιώθουν άτρωτοι και δυνατοί, κύριοι και κυρίαρχοι το χουν αυτό ξεχάσει και πεθαίνουν έντρομοι μόλις έρθει η ώρα τους και το αντιληφθούν.

Πάχτας: Αγωγή κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Αγωγή κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρήστος Πάχτας και ζητεί αποζημίωση 240.000 ευρώ για ηθική βλάβη που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά των χρυσορύχων στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφερόταν χαρακτηριτικά:
"Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, από το γνωστό διπαλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα, έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα".
Ο κ. Πάχτας θεωρεί συκοφαντικό και εξυβριστικό τον χαρακτηρισμό του ως "γνωστού διαπλεκόμενου" και "υπόλογου".

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σωπαίνω δε μιλώ


Λεονάρδο Παδούρα: «O κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεχθεί τη διαφορετικότητα»

Συγγραφέας διηγημάτων, αστυνομικών μυθιστορημάτων και σεναρίων, δημοσιογράφος, μεταφραστής και πολιτικός αναλυτής. Ο Λεονάρδο Παδούρα, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους των γραμμάτων στη σύγχρονη Κούβα βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, για το 5ο Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του μίλησε στο 1againstracism.gr για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας, εξηγώντας πώς, στο επόμενο μυθιστόρημά του, η πλοκή εκτυλίσσεται σε συνθήκες ύψιστης ανοχής απέναντι στο διαφορετικό!
 
Από πού πηγάζει ο ρατσισμός και γιατί τον βλέπουμε να ενισχύεται κατά καιρούς σε διάφορες κοινωνίες;
 
Πιστεύω πως ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεχθεί τη διαφορετικότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο επίπεδο της φυλής, αλλά και στο επίπεδο των πολιτισμών, των θρησκευτικών προτιμήσεων ή των πολιτιστικών επιλογών. Ενώ, αντίθετα, θα έπρεπε να δεχτούμε ότι, παρ’ όλες τις διαφορές μας, έχουμε την ίδια ανθρώπινη υπόσταση, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός μας, τη θρησκεία ή την κουλτούρας μας.

Το ατύχημα

Αν η Σαντορίνη είχε πάθει μπλακ άουτ μέσα Αυγούστου εξαιτίας της ΓΕΝΟΠ ή του ΠΑΜΕ, το γεγονός θα παρουσιαζόταν ως περίπου εσχάτη προδοσία και θα κατοικούσε στα στόματά τους τα επόμενα πέντε χρόνια σερί ως το πλέον καταλυτικό επιχείρημα: εκείνο το καλοκαίρι που χτυπήθηκε στη ρίζα του ο τουρισμός μας. Τώρα δεν τρέχει μία. Όσο κερδίζουν τον επικοινωνιακό πόλεμο θα κερδίζουν γενικά, και ας έχει φτάσει η αληθινή ζωή στο σημείο που έχει φτάσει.
Και το σημείο που έχει φτάσει, είναι να χάνει ένα παιδί 18 - 19 ετών τη ζωή του επειδή δεν είχε εισιτήριο στο τρόλεϊ. Ατύχημα;

Το αποτύπωμα του Τσέρνομπιλ στην φύση 27 χρόνια μετά

Περισσότερα από 27 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, η έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία συνεχίζει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, να έχει ζοφερές συνέπειες για τη χλωρίδα της περιοχής.
Αμερικανοί, Oυκρανοί και Γάλλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μουσό του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, διαπίστωσαν ότι οι χειρότερες συνέπειες καταγράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά το συμβάν, όμως μέχρι σήμερα τα δέντρα που έχουν επιβιώσει αλλά και τα νεότερα, παραμένουν ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές συνεπεία της ραδιενέργειας. 
 
Η έρευνα των μελετητών επιβεβαιώνει τον θάνατο του λεγόμενου «κόκκινου δάσους», δηλαδή πεύκα που καταστράφηκαν πολύ γρήγορα και έγιναν κόκκινα αμέσως μετα το δυστύχημα. 
«Πολλά δέντρα εμφανίζουν ιδιαίτερα αφύσικες μορφές ανάπτυξης λόγω των συνεπειών των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου, εξαιτίας της έκθεσής τους στην ακτινοβολία», δήλωσε ο Μουσό.

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛ​Η: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εκδήλωση-ενημέρωση για την  Επέκταση Της  Μεταλλευτικής Δραστηριότητας στη Χαλκιδική και τις συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία της περιοχής.
Κυριακή 18 Αυγούστου  9:00 μμ  Κεντρική πλατεία ΟΥΡΑΝΟΥΠΌΛΗΣ
ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Θα μιλήσουν οι έγκριτοι γνωστοί  πανεπιστημιακοί και επιστήμονες:

Λαζαρίδης Χαράλαμπος  Καθηγητής  Μηχανικής Τροφίμων Γεωπονικής Σχολής
Ανδρέας Γιαννακουδάκης
Καθηγητής Φυσικής Χημείας. π. Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας