τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σύζευξη των λαών της Γης μέσα από τη παράδοση

Σύνταξη: Στεφανία Κασαμπαλή - πηγή


Οι σημερινές κοινωνίες χαρακτηρίζονται από πολυπολιτισμικότητα, η οποία αποτυπώνεται στην ύπαρξη και τη συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων – όσον αφορά τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τις ιδέες – σ’ έναν κοινό τόπο διαμονής. Στοιχεία, όμως, που συχνά, αντί να αποτελούν αντικείμενο σεβασμού της διαφορετικότητας των άλλων, εκλαμβάνονται ως αφορμή απόρριψης της αρχής της ισότητας και υιοθέτησης της ιδεολογίας του ρατσισμού, διακρίνοντας και διαχωρίζοντας με τρόπο μεροληπτικό τους ανθρώπους.
     Στον αντίποδα αντίστοιχων ή συναφών στάσεων και νοοτροπιών, οι σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες, οι οποίες – αν και ως επί το πλείστον δεν διακατέχονται από υγιή προβληματισμό και ευαισθητοποίηση απέναντι στη διαφορετικότητα των λαών -επιδιώκουν να επιτύχουν δια μέσου της σύζευξης της παράδοσης και του πολιτισμού, μία δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των κρατών, ώστε να καταρριφθούν οποιεσδήποτε σταθερές και ταξινομημένες αντιλήψεις που βασίζονται σε υπεραπλουστευμένες και άκριτες γενικεύσεις.
Μία τέτοια δίοδος επικοινωνίας και συνάντησης των λαών θέλησε να επιτύχει μία ομάδα γυναικών σ’ ένα μικρό χωριό βόρεια της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 18:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε από τον
Σύλλογο Γυναικών Στανού «Η Αγία Χάιδω» και το Δημοτικό Σχολείο, στο Στανό Χαλκιδικής,
χιλιόμετρα πιο πέρα από τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Στάγειρα, η 2η συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, μετά την επιτυχή περυσινή αντίστοιχη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες και πιο συγκεκριμένα από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Εσθονία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων έφτασαν από νωρίς το μεσημέρι στο χωριό, όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα του, να αντικρίσουν τις ομορφιές των ορεινών τοπίων της Χαλκιδικής αλλά και να γευτούν νοστιμιές από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Όταν όλα ήταν έτοιμα και το ρολόι έδειξε έξι η εκδήλωση ξεκίνησε. Αρχικά, έλαβε χώρα η παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων στα καλντερίμια και στις γειτονιές του χωριού, όπου οι εκπρόσωποι και τα χορευτικά μέλη των χωρών με τα τραγούδια και τις φωνές τους καλούσαν τους κατοίκους να παρευρεθούν στο αντάμωμα. Στη συνέχεια, και αφού όλα τα χορευτικά, από τη Ρωσία, την Εσθονία, την Ουκρανία και το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης και της οικοδέσποινας Ελλάδας –, συγκεντρώθηκαν στον προαύλειο χώρο του σχολείου, δόθηκε το σήμα να αρχίσει η μουσική. Η κάθε χώρα παρουσίασε ένα δείγμα από τους πιο αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς της, μαγεύοντας το κοινό και δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή – έστω και για λίγο – με ένα κομμάτι του πολιτισμού άλλων λαών.

Στο τέλος ,και αφού οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τα χορευτικά συγκροτήματα με το ζεστό χειροκρότημά τους, μοιράστηκαν από τα μέλη του Συλλόγου στο κοινό παραδοσιακά κεράσματα – όπως χειροποίητες πίτες που με τόσο μεράκι ετοίμασαν οι κυρίες του χωριού – ενώ στους εκπροσώπους των χωρών δόθηκαν ξεχωριστά ως αναμνηστικά δώρα μία σειρά από προϊόντα της ελληνικής γης, όπως μέλι, κρασί, αρωματικά βότανα.
«Ήταν ένα μικρό αντάμωμα των λαών, μια γιορτή μέσα από την οποία δόθηκε σε όλους μας η δυνατότητα να διαπιστώσουμε πως – παρά τις διαφορετικότητές μας – δεν μας χωρίζει τίποτα. Αντίθετα, μας ενώνουν και μας συνδέουν πολλά. Μέσα απ’ αυτή τη γιορτή μας δόθηκε η ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών όλης της γης. Ένα μήνυμα κοινωνικής συνοχής, ηρεμίας και αγάπης, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αν λάβουμε υπόψιν μας και τις πολεμικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών, Ευαγγελία Καβλίτση.

«Ήταν μια εκδήλωση που ξεπέρασε τα όρια της μικρής μας τοπικής κοινωνίας και αναδείχτηκε σε γεγονός με διεθνή απήχηση. Μέσα από αυτή την εκδήλωση αποδείχτηκε πως οι άνθρωποι, όταν ενώνουν τις δυνάμεις, τις ιδέες και το μεράκι τους έχουν πολλές δυνατότητες και μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να πραγματοποιούν δράσεις με ποιότητα και υψηλές απαιτήσεις», επισήμανε ο κ. Κώστας, κάτοικος του χωριού.
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας υπενθυμίζουν, όπως άλλωστε ελέχθη και κατά την εκφώνηση του καλωσορίσματος – στην έναρξη του φεστιβάλ – πως παρά τις διαφορές μας δεν μας χωρίζει και δεν μας αποξενώνει τίποτα. Αντίθετα, μας ενώνουν και μας συνδέουν πολλά, όπως η αγάπη που έχει ο καθένας μας για την πατρίδα του, την οικογένειά του, τις ρίζες του, τον πολιτισμό του, τη θρησκεία του, καθώς επίσης και τα πολλά κοινά και σοβαρά μας προβλήματα, τα οποία αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες και τις ανησυχίες μας για το μέλλον του πλανήτη στον οποίο ζούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου