τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Reggetiko Project: Η νέα μουσική πρόταση από τη συμπρωτεύουσα

Η ΑΥΓΗ

Πότε δημιουργήθηκε το Reggetiko project και με ποια αφορμή;

Το Reggetiko δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Aποτελεί μια μουσική συνάντηση ανάμεσα σε άτομα με πολύ διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και παραστάσεις, με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για δημιουργικές συζητήσεις - αυτοσχεδιασμούς με σκοπό να συνδιαλέγονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα μέλη της.
Οι δυο βασικοί άξονες των μουσικών ερεθισμάτων είναι η ακουστική Reggae και το ρεμπέτικο. Η βασική ιδέα αυτού του project ανήκει στον Θεόδωρο Κουμαρτζή και τον Fransesco Riotta και δημιουργήθηκε όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μουσικά και να μπερδέψουν ρυθμούς και μελωδίες που, αν και φαινομενικά ξένες μεταξύ τους, είναι μελωδικά ταιριαστές. Ο Σωκράτης Βότσκος συμπράττει μουσικά από τα πρώτα στάδια διαμόρφωσής του, ενώ ο Κωνσταντίνος Παππούδας συμπληρώνει τον βασικό πυρήνα των live. Η μπάντα αποτελείται από τους: Σωκράτη Βότσκο (σαξόφωνο, duduk, κλαρινέτο), Θεόδωρο Κουμαρτζή (ukulele, μπαγλαμάς, charango, melodica, παραγωγή), Κωσταντίνος Παππούδας (κιθάρα), Άντρη Ευριπίδου (φωνή). Συμμετέχουν επίσης σε ηχογραφήσεις: Αντώνης Πασσιάς, Νίκος Παπανικολούδης, Λίνος Τζέλος, Γιάννης Κωφόπουλος, Ιορδάνης Κουμαρτζής.

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα το πρώτο σας ομώνυμο άλμπουμ. Πείτε μας κάποια πράγματα για το υλικό αυτής της δουλειάς.


Αποτελεί πρωτότυπο υλικό, αποτέλεσμα της μεταξύ μας ζύμωσης, με κομμάτια ακουστικά του πρώτου κύκλου, ορισμένα πιο πειραματικά, καθώς και κάποιες συνεργασίες. Το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής έκφρασης έχει πειραματικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει τη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό ως τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους που, όσο απλοϊκός, περίπλοκος, ευχάριστος ή δύσπεπτος κι αν γίνει, πρέπει πάντα να χαρακτηρίζεται από αλληλοσεβασμό και ειλικρίνεια.

Πώς μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος;

Από το δισκοπωλείο «The Lab» στην Αθήνα (Εξάρχεια), το «Λωτός» στη Θεσσαλονίκη (Σκρα 7) ή απευθείας από το site μας: http://www.reggetiko.com/our-cd/ (μέσω paypal).

Σε ποιο είδος θα τοποθετούσατε αυτό που κάνετε;

Αν και βασισμένο αρχικά στην ακουστική reggae και στο ρεμπέτικο, το Reggetiko πειραματίζεται και παίρνει διαφορετικές μορφές, με σκοπό να εκφράσει χωρίς όρια τις σκέψεις και τις ιδέες των μελών του. Θα έλεγα ότι πλέον εκφράζει ένα πλαίσιο με ποικίλες αναφορές, στις οποίες το μόνο που παραμένει σταθερό είναι η αγάπη για τη δημιουργία.

Είστε ένα από τα αρκετά καινούργια σχήματα αυτής της χώρας που επιλέγουν τον δρόμο της diy παραγωγής. Είναι μια ελευθερία που ίσως δεν σου παρέχουν οι δισκογραφικές ή ανάγκη όλο αυτό;

Νομίζω ότι είναι λίγο και από τα δυο. Η ελεύθερη διακίνηση της μουσικής μέσω του Διαδικτύου καθώς και το μη εμπορικό περιεχόμενο των σκέψεων - αναγκών μας εκφράζονται σε χώρους και με τρόπους που σίγουρα δεν επιτρέπουν περιορισμούς και εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας. (Η μουσική, εφόσον φθάνει ακέραιη στ' αυτιά του ακροατή, έχει εκπληρώσει τον σκοπό της από τη δική μας πλευρά.)

Κατοικοεδρεύετε στη Θεσσαλονίκη, πόλη με μακρά παράδοση, μιας και ουκ ολίγα συγκροτήματα που έχουν σημαδέψει την ελληνική μουσική έχουν βγει από εκεί. Πώς είναι τα πράγματα τώρα σε επίπεδο κυκλοφοριών, live κ.τ.λ... Από την άλλη, όσον αφορά στον δικό σας ήχο, υπάρχουν σχήματα που κάνουν κάτι ανάλογο αυτή τη στιγμή στην πόλη;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει υψηλό μουσικό επίπεδο στην πόλη. Υπάρχει αρκετή κινητικότητα σε πιο εναλλακτικές μορφές έκφρασης, υπάρχει ωστόσο και αρκετή ανάλωση σε διασκευές. (Το μεροκάματο δυστυχώς ευνουχίζει πολλούς αξιόλογους μουσικούς. Αναγκαίο κακό ή επιλογή; Αυτό θα το κρίνει ο χρόνος.) Υπάρχει μίξη μουσικών επιρροών, ωστόσο θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε είναι αρκετά προσωπικό και ιδιαίτερο (με ό,τι συνεπάγεται αυτό).

Τα επόμενα καλλιτεχνικά... project του σχήματος ποια είναι;

Η δημοσίευση μιας παραγωγής video για ένα από τα κομμάτια μας («It's Me» από την Backdrop Productions), η ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου (ήδη έχουμε κάποιες ιδέες έτοιμες) καθώς και ορισμένες εμφανίσεις στο εξωτερικό. (Για περισσότερα: www.reggetiko.com καθώς και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου