τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πολυνεριά φέτος

Γιάννης Μακριδάκης

Το ότι θα φτάναμε στο σημείο να παρακαλάμε να μη βρέξει άλλο, δεν το περίμενα.
Ολοένα ανεβαίνει η στάθμη των πηγαδιών και του δρομίσκου, που είναι πρωτίστως νεροδιαβασιά αλλά τον τσιμέντωσαν, και μάλιστα κακότεχνα, κάποιοι έξυπνοι ανεπτυγμένοι προ ετών.
Μέρα με τη μέρα, όσο στραγγίζουν τα νερά τόσο ο κίνδυνος πλημμύρας του χωραφιού αυξάνεται. Γειτονικά περιβόλια καθώς και τα φρεζαρισμένα χωράφια είναι ήδη λίμνες εδώ και τέσσερις μέρες.
Σήμερα όλο το απόγευμα δούλευα φτιάχνοντας αντιπλημμυρικά έργα αλλά ποιος μπορεί να τα βάλει με το νερό
Γλυτώσαμε από τους παγετούς, αλλά θα σαπίσουμε

Για να μαθαίνουμε από τις παρατηρήσεις μας, πρέπει να κάνουμε και επαναλήψεις βλέποντας στην πράξη πια τις ερμηνείες τους.

Τα μερομήνια λοιπόν του παρελθόντος Αυγούστου έδειξαν ένα ασυνήθιστο πολύ πηχτό λευκό σύννεφο, το οποίο επικαθόταν σαν βαμβάκι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, από ανατολή μέχρι δύση και καθ’όλο το διάστημα των εννέα πρώτων ημερών του Αυγούστου πάνω στο Πελινναίο, το όρος που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά από το σημείο παρατήρησης.
Την παρουσία του λευκού αυτού επίμονου σύννεφου την είχα ερμηνεύσει τότε ως πολλά πρώιμα και πολλά όψιμα νερά, βαρυχειμωνιά με χιόνια από νωρίς τον Νοέμβριο και χειμώνα σχεδόν ως τον Μάιο.
Πέραν των πολλών πρώιμων νερών τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, που έπεσαν σε όλη την επικράτεια της χώρας αλλά όχι τόσα πολλά εδώ, πέραν και από τα χιόνια του Νοέμβρη που περίμενα αλλά δεν ήρθαν, οι άλλες μου προβλέψεις επαληθεύτηκαν και δείχνουν να επαληθεύονται ακόμη. Θα δούμε μέχρι να φτάσουμε στον Μάη τι μας επιφυλάσσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου