τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μια γειτονιά & 1 μήνας χωρίς αυτοκίνητο

Πώς μπορεί να αλλάξει ένας αστικός χώρος μέσα σε ένα μήνα χωρίς αυτοκίνητα; Ένα πολύ αποτελεσματικό κοινωνικό πείραμα


Το φεστιβάλ Οικολογικής Μετακίνησης έγινε σαν κοινωνικό πείραμα, στη Νότια Κορέα: 1.500 αυτοκίνητα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία για ένα μήνα. Οι 4.300 κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: περπάτημα, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ιδέα πίσω από αυτό το αστικό πείραμα ήταν να προετοιμάσει τους πολίτες της περιοχής Suwon για το ενδεχόμενο να ζήσουν σε μια εποχή εξάντλησης των ορυκτών πόρων και ως εκ τούτου, να αποκτήσουν επίγνωση της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και πώς αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματική ζωή.


 Όλο αυτό το πείραμα, από τη σύλληψη της ιδέας του μέχρι την εφαρμογή και τα αποτελέσματά του, περιγράφεται στο βιβλίο Neighborhood in Motion: One Neighborhood, One Month, No Cars, το οποίο τελειώνει με το ερώτημα «τι απομένει όταν τα αυτοκίνητα επιστρέφουν στη γειτονιά, στο τέλος του φεστιβάλ;».

Πώς μπορεί να αλλάξει ένας αστικός χώρος μέσα σε ένα μήνα χωρίς αυτοκίνητα; Οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι αδειάζουν, τα παιδιά βρίσκουν χώρο να παίξουν με ασφάλεια, η πόλη ησυχάζει από το διαρκές βουητό της κίνησης, τα καυσαέρια εξαφανίζονται. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέσα από ένα φεστιβάλ με προσωρινό χαρακτήρα μπορεί να γίνει ένα κοινωνικό πείραμα στο οποίο νέες ιδέες βρίσκουν εφαρμογή στην πράξη. Σας βάζουμε ιδέες.






 [Πηγή: www.doctv.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου