τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

“Είσαι άνθρωπος και αξίζεις περισσότερο από ένα γεύμα στα σκουπίδια”

αποστολή: ARCH



Η γενναιοδωρία των Ελλήνων είναι γνωστή. Μια ομογενής στη Βιρτζίνια το κάνει πράξη, εντυπωσιάζοντας τους Αμερικανούς.

Πριν από κάποιες ημέρες, έξω από το εστιατόριο «Ζορμπάς» της Ελένης Φωτιάδου, στο Βιρτζίνια Μπιτς, συνέβη κάτι που λύγισε όλη τη γειτονιά: Ενας άνδρας έψαχνε στα σκουπίδια του μαγαζιού για να βρει κάτι να φάει.

Μια γυναίκα που δούλευε σε διπλανό μαγαζί και είδε το σκηνικό έτρεξε πίσω του προσφέροντάς του νερό και φαγητό. Ωστόσο, ο άνδρας που λίγο πριν έψαχνε στα αποφάγια έδειξε ιδιαίτερα αναστατωμένος και αρνήθηκε την προσφορά της νεαρής...

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τους άδειους ασκούς...

«Πως βρέθηκες μπροστά μου ρε φίλε;»


Γειά σου φίλε,

Δεν γνωριζόμαστε, δεν είμαστε φίλοι, δεν είμαστε γνωστοί, αλλά η κοινή μας συμμετοχή στον αγώνα δρόμου, μου επιτρέπει να σε ρωτήσω, «γιατί τερματίζεις μπροστά μου ρε φίλε:».

Σε είδα που ξεκίνησες φουριόζος στην εκκίνηση και μάλιστα έλεγα μέσα μου, αυτός Ηρακλή έχει κάνει πιο πολλές προπονήσεις από σένα, έχει καλύτερη σωματοδομή. καλύτερη υδατανθράκωση. και γι αυτό φεύγει σαν σφαίρα.

Και τα έλεγα αυτό γιατί πρέπει να σου πω ότι σε όλη μου τη ζωή, έμαθα να αναγνωρίζω τις αξίες, να παραμερίζω για να περάσουν οι πιο άξιοι από μένα, όχι μόνο δρομείς αλλά και επιστήμονες, και επιχειρηματίες, και πολιτικοί, γιατί πιστεύω, ότι μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει τις αξίες, είναι καταδικασμένη να αφανιστεί.

Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας



Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, με πολύχρονο και αναγνωρισμένο διεθνώς έργο, αναδεικνύει το παράδειγμα μιας μικρής ορεινής κοινότητας της Κόνιτσας, στα Μαστοροχώρια, της σημερινής Πηγής, και παλιά Πεκλάρι, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις γιαννιώτικες εκδόσεις Ισνάφι, «Πεκλάρι-Κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας».

Μία κοινότητα που ώς τις μέρες μας σχεδόν, τη δεκαετία του ’70, ήταν αυτάρκης, σε μία διαρκή σχέση με το περιβάλλον γύρω της, παράγοντας μια οικονομία βιωματικής αειφορίας και ένα σύστημα κοινοτικού εξισωτισμού, που δεν αποτελούσαν μια εξαίρεση, αλλά μια κοινή συνθήκη για εκατοντάδες χωριά της πατρίδας μας που επιβίωσαν επί αιώνες.

Μια γειτονιά & 1 μήνας χωρίς αυτοκίνητο

Πώς μπορεί να αλλάξει ένας αστικός χώρος μέσα σε ένα μήνα χωρίς αυτοκίνητα; Ένα πολύ αποτελεσματικό κοινωνικό πείραμα


Το φεστιβάλ Οικολογικής Μετακίνησης έγινε σαν κοινωνικό πείραμα, στη Νότια Κορέα: 1.500 αυτοκίνητα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία για ένα μήνα. Οι 4.300 κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: περπάτημα, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ιδέα πίσω από αυτό το αστικό πείραμα ήταν να προετοιμάσει τους πολίτες της περιοχής Suwon για το ενδεχόμενο να ζήσουν σε μια εποχή εξάντλησης των ορυκτών πόρων και ως εκ τούτου, να αποκτήσουν επίγνωση της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και πώς αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματική ζωή.

Τέχνη του δρόμου στα Εξάρχεια




Το ντοκιμαντέρ του inExarchia για τα γκραφίτι της γειτονιάς του κέντρου 

Street artists, κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων μιλάνε για την εφήμερη τέχνη και τη γειτονιά τους. «Το γκραφίτι είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης. Στην πραγματικότητα το street art ανθίζει σε μέρη που ο λαός αποδέχεται αυτή τη μορφή έκφρασης», λέει ο street art καλλιτέχνης WD. Ο Cacao Rocks κάνει το δικό του αντάρτικο με σπρέι, όταν τον ρωτούν για τα όρια της τέχνης αυτής και ποιος τα θέτει: «Δεν θέλω να πάρω τίποτα πίσω από κανέναν, αυτοί τα παίρνουν από μας». 

Οι χορτάτοι της… Ζιμπάμπουε

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Οι μεν, οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τον ελληνικό λαό στα Τάρταρα της χρεοκοπίας, διατείνονται ότι αν δεν συνεχίσουμε να πληρώνουμε το ΔΝΤ και τα κάθε λογής αρπακτικά των «αγορών», τότε – όπως είπε η κυρία Μιράντα Ξαφά - θα γίνουμε «Ζιμπάμπουε»…


Οι δε, της κυβέρνησης, διατείνονται ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» αναζητώντας έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπου σαν «έντιμη» ορίζεται μια συμφωνία βάσει της οποίας θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε το ΔΝΤ και τα ίδια αρπακτικά…

Γιατί, όμως, «πρέπει» να πληρώνουμε; Ποιους «πρέπει» να πληρώνουμε; Μέχρι πότε και πόσα «πρέπει» να πληρώσουμε;

Ως προς το τελευταίο, το μέχρι πότε και πόσα πρέπει να τους πληρώνουμε, τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είναι αποκαλυπτικά:  Η αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους που ξεπερνά τα 312,5 δισ. ευρώ, με τα έως σήμερα δεδομένα, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται ένας νέος δανεισμός ή κάποια νέου τύπου «αναδιάρθρωση», εκτείνεται μέχρι το 2057!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η Ελλάδα έχει υποθηκευτεί για τα επόμενα 40 και πλέον χρόνια.

Fela Kuti: Η μουσική είναι το όπλο

Αναμνήσεις ενός μεγάλου μουσικού ήρωα, ενός απελευθερωμένου και εκσυγχρονιστικού πολιτικού αντάρτη, που αφιέρωσε τη ζωή του και το πνεύμα του στο δοκιμαζόμενο λαό της Νιγηρίας. Μουσική εξέλιξη, πολιτικός στίχος, αντίρρηση, αντίληψη και κοινωνική συνείδηση, όπλα ιδανικά και απαραβίαστα.

Ηρωας επί σκηνής

Γεννημένος στη Νιγηρία το 1938, ο Fela Kuti θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στη μουσική ιστορία της Αφρικής.
Τραγουδιστής, στιχουργός, τρομπετίστας, σαξοφωνίστας και γενικά ένα ανήσυχο πνεύμα που άφησε τη δική του σφραγίδα ως ένας μεγάλος μουσικός επαναστάτης. Αλλά πάνω απ’όλα, ο Kuti ήταν ένας αυθεντικός ρήτορας και πολιτικός. Μέσα από τη μουσική και τον στίχο του κατάφερνε να περνάει μηνύματα αφύπνισης, οργής και αντίδρασης, δίνοντας στο λαό του τη σιγουριά ότι μπορεί να υπάρξει λύση, μπορεί να υπάρξει αντίδοτο στην παρακμή κι όλα αυτά σε μια χώρα όπου η ελπίδα αποτελούσε μια σπάνια πολυτέλεια.

Secret Sound Festival, 17-18 Ιουλίου 2015, Κύμη Ευβοίας.


To Secret Sound Festival μετά την ξεσηκωτική πρώτη του διοργάνωση στην Κύμη Ευβοίας, μας υποδέχεται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, πολλά υποσχόμενο, με συνοχή στο line up, για δύο μέρες γεμάτες tropical, reggae και hip hop ήχους. Τα δυνατά live και τα dj set που δημιουργούν ατμόσφαιρα ενός διαρκούς πάρτυ, εναλλάσονται με χαλαρωτικές δράσεις στη φύση, σεμινάρια yoga και εικαστικά δρώμενα, καθιερώνοντας το Secret Sound Festival ως το νέο freestyle φεστιβάλ που αξίζει να ζήσεις!

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

No-Maddz - Shotta


Ιδιωτικοποίηση Φυσικών Πόρων η μέγιστη ανοησία της ανθρωπότητας


Η μεγαλύτερη αθλιότητα αλλά ταυτόχρονα και αυτοκαταστροφική ανοησία του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού-καταναλωτικού μοντέλου είναι ότι δεν σέβεται τη ζωή και τη διαφορετικότητα (παρ’ όλο που οι εκπρόσωποί του αυτοπροβάλλονται και βαυκαλίζονται ως οι μόνοι πολιτισμένοι του σύμπαντος κόσμου).

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την υπόθεση “ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων”.
Έχω γράψει κι άλλες φορές ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι κοινωνικά αγαθά, όπως πεπλανημένα υποστηρίζουν τα πολλά κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποιήσή τους, τα οποία αναπτύχθηκαν εντός του καπιταλιστικού-καταναλωτικού συστήματος ως φυσικά αντισώματα. Οι φυσικοί πόροι είναι αρχέγονα αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων του Οικοσυστήματος, του μοναδικού δηλαδή αυθύπαρκτου άρα αληθινού και τέλειου συστήματος, στο οποίο περιέχεται ως υποσύνολο το τεχνητό, χωλό και πλάνο καταναλωτικό-καπιταλιστικό σύστημα.

Μικρή ιστορία μικρόψυχων, μικρόνοων και μικροπρεπών νεοελληνίσκων

Γιάννης Μακριδάκης

Πριν μερικές μέρες με ενημέρωσε η υπεύθυνη των ΓΑΚ Χίου (Γενικών Αρχείων του Κράτους) ότι βρήκαν και θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση στις 6 ιουνίου ένα ιστορικό τεκμήριο της Νομαρχίας που γράφει όλα τα ονόματα και την οικογενειακή κατάσταση των προσφύγων που ήρθαν κατά τον πρώτο διωγμό το 1914, μου ζήτησε δε να συμμετάσχω στην εκδήλωση λέγοντας στο βίντεο, όπως και άλλοι σύγχρονοι χιώτες, δυο λόγια για την προσφυγική καταγωγή μου και τον παππού μου που ήρθε από απέναντι. Φυσικά δέχτηκα και μάλιστα της έδωσα συγχαρητήρια για την εργασία και την συγκινητική ιδέα.

Χθες που συναντηθήκαμε για να κάνουμε το μικρό βίντεο με πληροφόρησε ότι στην εκδήλωση θα μιλήσουν διάφοροι για διάφορες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος (ανάμεσά τους και ο τοπικός βουλευτής του Συριζα ως διδάκτορας της Ιστορίας της Ιατρικής) και ότι είχαν σκεφτεί αρχικά να μου προτείνουν κι εμένα να μιλήσω λόγω που έχω ασχοληθεί πολύ με τους μεσανατολίτες πρόσφυγες αλλά και με τους σύγχρονους πρόσφυγες που έρχονται εδώ. απέρριψαν όμως την σκέψη, μου είπε, για να μην κουραστεί το κοινό μιας και η εκδήλωση θα διαρκούσε 4 ώρες.
Προσωπικά δεν είχα φυσικά κανένα πρόβλημα με αυτό αλλά πάνω στην κουβέντα καταλήξαμε ότι είναι τελικά πολύ σημαντική η σύνδεση του τότε με το σήμερα και καλό θα ήταν να γινόταν από κάποιον ομιλητή
Οπότε έλαβα την πρώτη ρουκέτα από την κυρία: Θέλεις, μου είπε, να έρθεις στην εκδήλωση προετοιμασμένος και άμα μείνει χρόνος στο τέλος να μιλήσεις κι εσύ;(!!!!)

CommonsFest : Ένα φεστιβάλ για τα Κοινά Αγαθά


του Αντώνη Μπρούμα

Τι το κοινό μπορεί να έχουν ένας αγρότης-μέλος συνεργατικής οικοκοινότητας, ένας εργάτης κατειλημμένου εργοστασίου, ένα μέλος ενός αστικού ελεύθερου κοινωνικού χώρου, ένας συνεταιρισμένος δημοσιογράφος και ένας χάκερ; Η ερώτηση μάλλον θυμίζει ανέκδοτο. Και όμως, όλες οι παραπάνω –φαινομενικά ανομοιόμορφες– «φυλές» των κινημάτων, καθώς και πάρα πολλές άλλες συναντήθηκαν στις 15-17 του Μάη στο CommonsFest, το φεστιβάλ των κοινών αγαθών, για να δείξουν πως από κοινού ήδη δημιουργούμε τον καινούργιο κόσμο που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε.

Και η Σαμοθράκη απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ



Μετά την Ικαρία που προειδοποίησε τους επίδοξους επισκέπτες της ότι το κάμπινγκ βλάπτει σοβαρά τη νομιμότητα και η Σαμοθράκη - ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για αυτούς που επιλέγουν διακοπές στη φύση - απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση, απαντώντας στο αίτημα των κατοίκων της να προστατευτεί το νησί τους από πιθανότητα πυρκαγιάς αλλά και από τη ρύπανση των επισκεπτών του.

Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου έχει ως εξής:

Η Δημοτική Αρχή της Σαμοθράκης θέλοντας να ενημερώσει έγκαιρα τους τους φίλους επισκέπτες  του νησιού μας κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται σε όλο το νησί η ελεύθερη κατασκήνωση.

Η ελεύθερη κατασκήνωση λόγω της ορεινής και πυκνόφυτης φύσης του νησιού ενέχει πολλαπλούς κινδύνους τόσο για τους κατασκηνωτές όσο και για τους μόνιμους κατοίκους ενώ δημιουργεί εστίες ρύπανσης ιδιαίτερα σε δύσβατα σημεία και στα ρέματα.

Ο θυμός και η αγάπη


«Ενώ ένας άνδρας γυάλιζε το νέο αυτοκίνητό του, ο ηλικίας 4 ετών γιος του, πήρε μια πέτρα και γρατσούνισε με γραμμές μέρος του αυτοκινήτου. Στο θυμό του απάνω, ο άνδρας αυτός πήρε το χέρι του παιδιού του και χρησιμοποιώντας ένα γαλλικό κλειδί, το χτύπησε πολλές φορές .

Στο νοσοκομείο, το παιδί έχασε όλα τα δάχτυλά του λόγω των πολλαπλών σπασιμάτων. Όταν το παιδί είδε τον πατέρα του με τα παραπονεμένα μάτια του γεμάτα πόνο τον ρώτησε:

» Μπαμπά… πότε τα δάχτυλά μου θα μεγαλώσουν πάλι ?»

Το άτομο βουβό, πήγε πίσω στο αυτοκίνητό του και το κλώτσησε πολλές φορές .

Περί απορριμμάτων και πολιτικής

Γιάννης Μακριδάκης

Σήμερα κατέβηκα στην πόλη και είδα πλάι σε κάποιους κάδους απορριμμάτων να έχουν σωριάσει οι περίοικοι κλαδιά και ξερά φύλλα! Βγάζουν από τις αυλές και τα χωράφια τους την οργανική ύλη που θα σχηματίσει τη μελλοντική εύφορη γη και την πηγαίνουν στα σκουπίδια!
Αυτή η παράνοια είναι απόδειξη άγνοιας και πλάνης των ανθρώπων.
Με αφορμή αυτή την εικόνα και βεβαίως ενθυμούμενος τον πρώην συμμαθητή μου, νυν αντιδήμαρχο καθαριότητας που πασχίζει να φέρει εις πέρας το μάταιο έργο της περισυλλογής των σκουπιδιών μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, ενθυμούμενος ακόμη και τον δήμαρχο που με είχε επισκεφθεί στο κτήμα μερικές μέρες κατόπιν της εκλογής του και εκεί μιλήσαμε για αλλαγή πολιτικής, κάναμε και σχέδια κιόλας και με δική μου προσφορά για κάθε βοήθεια, με στόχο βαθιές τομές και ενημέρωση, επαναπροσανατολισμό και ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και στάση ζωής των δημοτών, πράγμα που δεν είδα μέχρι στιγμής να συμβαίνει ούτε καν να υπάρχει στον ορίζοντα ως σκέψη, σκέφτηκα λοιπόν να τους προτείνω ξανά:
Το θέμα των απορριμμάτων είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Αναλαμβάνεις ως δήμαρχος και αντιδήμαρχος και επισκέπτεσθε γειτονιά προς γειτονιά όλο το νησί, ενημερώνετε τους δημότες για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων, για την μείωση των σκουπιδιών με την στροφή προς μία μη καταναλωτική στάση ζωής που είναι άκρως συνδεδεμένη και με την προσωπική υγεία, επενδύεις στην ενημέρωση των δημοτών δηλαδή την οποίαν αναλαμβάνεις προσωπικά αλλά και με διοργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών διαφόρων ανθρώπων της Επιστήμης και της Τέχνης που έχουν να δώσουν θεωρητικές και φιλοσοφικές και πρακτικές κατευθύνεις επί του θέματος, κάνεις διάφορες άλλες μικρές και μεγάλες κινήσεις,

Ο γλάρος Ιωνάθαν πετούσε για τη χαρά του πετάγματος


Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Δεν είναι σαφές αν το βιβλίο αναφέρεται σε μικρούς ή μεγάλους. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι διδάσκει πολλά. Η επιμονή στο όνειρο, οδήγησε τον γλάρο Ιωνάθαν στην εσωτερική πληρότητα. Δε συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδέα, ότι ο λόγος για να μάθει να πετά, είναι απλά για να βρίσκει φαγητό, όπως τον προέτρεπαν οι υπόλοιποι γλάροι του σμήνους.

Ο γλάρος Ιωνάθαν, πετούσε για τη χαρά του πετάγματος. Και το όνειρό του, δεν είχε όριο. Δεν το μετρούσε με τη ζυγαριά. Απλά το ένιωθε. Και η ανώτερη δύναμη που τον καθοδηγούσε, ποτέ δεν τον άφησε να χάσει την επαφή με το βαθύτερό του είναι. Ακόμη κι όταν λόγω της επιμονής του, έγινε απόβλητος από το υπόλοιπο σμήνος, ακόμη κι όταν ο συλλογικός τρόπος σκέψης, τον έκανε να αισθάνεται προβληματικός, ούτε τότε δεν τα παράτησε. Τελειοποίησε το πέταγμά του και εκείνοι που τον χλέυαζαν..εκείνοι που τον έδιωξαν από το σμήνος, απλά επειδή είχε βάλει το όνειρό του πάνω από την κοινωνική επιταγή, κάποια στιγμή τον ζήλεψαν για ό,τι είχε καταφέρει.

Εγγραφές μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία

Από Τελευταίο Θρανίο

Από το Υπουργείο Παιδείας πήραμε την παρακάτω εγκύκλιο:

Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ.  http://depps.minedu.gov.gr/  έχουν αναρτηθεί οδηγίες για την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα  Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2015-2016.

Παρακαλούμε για τη μέριμνά σας ώστε να ενημερωθούν όλα τα σχολεία περιοχή ευθύνης σας δεδομένου ότι από 22 Μαΐου έως και 9 Ιουνίου ορίστηκε ως το διάστημα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Professor skank + stefanatty > ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ @ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


Νίτσε: Το συναίσθημα της δύναμης


ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ή το κακό, εξασκεί τη δύναμή του σε άλλους και δεν ζητά τίποτε περισσότερο. Κάνοντας το κακό, εξασκείς τη δύναμή σου σ’ όλους εκείνους που είσαι αναγκασμένος να τους κάνεις να τη νιώσουν, να την αισθανθούν, γιατί το κακό, ο πόνος δηλαδή, για τον σκοπό αυτό είναι ένα μέσο περισσότερο αισθητό από την ηδονή. Ο πόνος πάντοτε ζητά να μάθει την αιτία του, ενώ η ηδονή έχει την τάση να κλείνεται στον εαυτό της και να μη γυρίζει να κοιτάξει προς τα πίσω. Κάνοντας το καλό, ή με το να επιθυμούμε το καλό των άλλων, εξασκούμε τη δύναμή μας σε όλους εκείνους που, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, εξαρτώνται κιόλας από μας (δηλ. που έχουν συνηθίσει να μας σκέπτονται σαν αιτία τους). Προσπαθούμε να αυξήσουμε την δύναμή τους γιατί έτσι μεγαλώνουμε και τη δική μας δύναμη, ή θέλουμε να τους αποδείξουμε πόσο κερδισμένοι είναι που βρίσκονται στην εξουσία μας. Έτσι θα τους ικανοποιεί περισσότερο η κατάστασή τους, θα κάνουν εχθρούς, τους εχθρούς της δικής μας δύναμης και θα είναι περισσότερο έτοιμοι να τους πολεμήσουν .

Γιατί υποχρεωτικά συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η έκφραση «πλαστικό χρήμα» βρήκε προσήκουσα θέση στα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ, και μάλιστα ενταγμένη στα μέτρα τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει το αντιλαϊκό της πλαίσιο για τη συμφωνία με τους θεσμούς της τρόικας και συνδυασμένη με το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, πιο συγκεκριμένα της μη απόδοσης στην εφορία του ΦΠΑ από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Τι σημαίνει «πλαστικό χρήμα»; Τραπεζικές κάρτες. Τις εκδίδουν οι τράπεζες όταν κάποιος «ανοίγει» λογαριασμό, είτε ταμιευτηρίου, είτε όψεως ή ακόμη και λογαριασμό μισθοδοσίας. Και αντί οι συναλλαγές να γίνονται με χρήματα γίνονται μέσω κάρτας. Ετσι, καθένας θα μπορεί να αγοράζει τα αναγκαία για τη ζωή του εμπορεύματα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις, μέσω κάρτας. Αντί να πληρώνεις με ρευστό χρήμα, πληρώνεις με την κάρτα και η επιχείρηση μετά παίρνει τα χρήματά της από την τράπεζα. Αντίστοιχα, μπορείς να σηκώνεις χρήματα από το λογαριασμό σου μέσω του μηχανήματος ΑΤΜ που βρίσκεται έξω από κάθε κατάστημα ή υποκατάστημα τράπεζας.

Ιστορικά…

Γιάννης Μακριδάκης


Η επενδυτική αριστερά έγινε κυβέρνηση στις 25/1/15 με προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές και την εθελόδουλη πεπατημένη των προηγούμενων.
Πρώτη της βέβαια κίνηση ήταν η πρόταση και εκλογή του Προκόπη ως ΠτΔ, προφανώς για να σπάσει το ηθικό και να εξευτελίσει όσους βουλευτές της το έλεγε η καρδούλα τους για συνέπεια λόγων και πράξεων.
Κατόπιν, στις 20/2/15 υπέγραψε την παράταση του προϋπάρχοντος Μνημονίου και την υποχρέωση να κλείσει θετικά την Αξιολόγησή του για να λάβει νέα δανεικά με τα οποία θα πληρώνει τα παλιά.
Έκτοτε ζούμε όλοι μία ανιαρή θεατρική παράσταση με τίτλο “Μια δημιουργική ασάφεια”, τόσο ανιαρή ώστε αν και κάνουν τα πάντα οι κυβερνητικοί ανόητοι ή απλώς πολιτικοί απατεώνες για να την κάνουν όσο πιο αγωνιώδη μπορούν, το αποτέλεσμά της είναι γνωστό διότι έχει ήδη υπογραφεί. Ολοκλήρωση του υφιστάμενου Μνημονίου και υπογραφή ενός ακόμη νέου Ομοίου.

Ενημέρωση για την ημερήσια εκδρομή


  • Την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική εκδρομή στα Κήπια (Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων), στους Φιλίππους, στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας και στην Καβάλα (φαγητό και καφέ)
  •    Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:15, από την πλατεία του χωριού.

  •   Αν κάποιος μαθητής είναι άρρωστος την προηγούμενη μέρα της εκδρομής, είναι προτιμότερο να μην συμμετάσχει. Σε περίπτωση μη συμμετοχής τα χρήματα του εισιτηρίου του λεωφορείου δεν επιστρέφονται.

Jimmy Riley - Give Thanks And Praise


Γράψε τους όλους και ζήσε όπως θες


Άνθρωποι που αρνήθηκαν τον εαυτό τους από φόβο...

Η Ερμιόνη σπούδασε κάτι που δεν αγαπούσε, μόνο και μόνο για να μην πάει κόντρα στον πατέρα της.

Ο Μάξιμος καταπιέζει τη σeξουαλικότητα του, κρύβοντας την σε ψεύτικες σχέσεις με κοπέλες για τα μάτια του κόσμου. Αλλά είναι χρόνια ερωτευμένος με τον Άκη.

Η Αργυρώ μένει σε ένα γάμο που την κακομεταχειρίζονται, σωματικά και ψυχολογικά, γιατί έχει ένα παιδί και δεν ξέρει που να πάει.

Ο Στέφανος δεν εξομολογήθηκε ποτέ τον έρωτα του στην Ελένη, γιατί φοβήθηκε πως ποτέ δε θα γύριζε ένα τέτοιο κορίτσι να κοιτάξει αυτόν και την αναπηρία του.

Η Μαργαρίτα φορά συνέχεια φαρδιά ρούχα γιατί φοβάται να δείξει το γεμάτο σώμα της. Κάνει έρωτα πάντα με σβηστό το φως και το μεγάλο της μαρτύριο είναι τα αδιάκριτα βλέμματα στην παραλία.

Τι θα συμβεί αν σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι;


Ο πλανήτης μας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 7 δισ. ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως το 2020 ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10 δισ!

Ο Larry Page χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Calico, με στόχο την καταπολέμηση της γήρανσης, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η νίκη επί των ασθενειών και του θανάτου δεν είναι σίγουρο πως θα είναι καλή ιδέα. Το να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι και να συνεχίσουν να κάνουν παιδιά θα είναι… εφιάλτης για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με έρευνα αν συμβεί αυτό, ο πληθυσμός της Γης θα εκτοξευτεί. Το 2170 στον πλανήτη, αν σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, θα ζουν πάνω από 100 δισ. κάτοικοι.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Horace Martin - Repatriation


Κάποτε είχα κλάψει..


«Στα 3 κόρνερ πέναλτι»


Τα "ξερόμυτα" δεν μετράνε, "στα 3 κόρνερ πέναλτι", ο ορισμός του νοητού τέρματος, ο τύπος που είχε την μπάλα και τον είχαμε στα όπα όπα. Ένα φλας μπακ στο ποδόσφαιρο που παίζαμε στα παιδικά μας χρόνια. Πάμε να ξεσκονίσουμε μαζί τις αναμνήσεις μας!


Για όσους έχουμε περάσει τα 22-23, το ποδόσφαιρο πλέον έχει ταυτιστεί με το τρίπτυχο πίτσες-μπίρες-Champions League με μερικά "δημιουργικά" διαλείμματα για "Pro" και "Football Manager". Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν πάντοτε έτσι.

Ξεσκονίζοντας τις προάλλες την αποθήκη μου, έπεσα πάνω σε ένα κιτρινισμένο τετράδιο που στο εξώφυλλο είχε κολλημένα ξεθωριασμένα αυτοκόλλητα της Panini με παίκτες που αγωνιζόντουσαν στο ελληνικό πρωτάθλημα στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Οι μεγάλοι μου Δάσκαλοι




Γιάννης Μακριδάκης

Μόλις επέστρεψα από την πρόσφατη μικρή περιοδεία μου, βρήκα μια μεγάλη έκπληξη να με περιμένει.
Ο μπάρμπα Στέλιος Λεωνής, κοντά στα 90 χρόνια του πια, εξέδωσε το βιβλίο με τα τοπονύμια και τις γενεαλογίες του χωριού του και το παρουσιάζει μεθαύριο Σάββατο στη Χίο, μου είχε αφήσει δε και μήνυμα ότι θέλει να συμμετέχω κι εγώ στο πάνελ της παρουσίασής του!
Δεν μπορώ να αρνηθώ τίποτε στον αγαπημένο μου μπάρμπα Στέλιο. Αυτός και ο αδερφός του ο Παναγής είναι οι δύο πιο μεγάλοι μου δάσκαλοι στη ζωή και το εξομολογούμαι πρώτη φορά αυτό έχοντας πλήρη γνώση του λόγου μου.
Ο Στέλιος, μεσανατολίτης και έγκλειστος στα Σύρματα στο Ντεκαμερέ και την Ασμάρα, εξόριστος κατόπιν εδώ στον Άη Στράτη και τη Μακρόνησο ήταν για μένα ο άνθρωπος που μου έμαθε τη σύγχρονη Ιστορία μέσα από τις μαρτυρίες του, με δίδαξε την Αξιοπρέπεια, την Πίστη στην Ιδέα και στο τέλος έγινε η αφορμή για να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο τους Συρματένιους.

Linton Kwesi Johnson - Licence Fi Kill


Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Μ.........ΚΑΣ


DUB INC Summer Tour 2015 + guests || Σάββατο 20.06.2015 || Θεσσαλονίκη


«Η Μουσική κατά της Βίας»


Το «Καταφύγιο Γυναίκας» σας προσκαλεί όλους σε μία εκρηκτική μουσική βραδιά, το Σάββατο 23 Μαΐου στις 21:00, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Τις φωνές τους θα ενώσουν αφιλοκερδώς, στέλνοντας ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε γυναίκες θύματα βίας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μελίνα Κανά, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τη Ματούλα Ζαμάνη, ο Παύλος Παυλίδης με τους B-Movies, οι Χαΐνηδες και ως παρουσιαστής, ο Γιάννης Σερβετάς..

Ανενεργός ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού...


Υποφέρουμε...


το όνειρο της πέτρας

Της Γεωργίας Χρήστου


Κάποτε, υπήρχε μια μεγάλη πέτρα, στην άκρη του δρόμου, που ένωνε δυο πόλεις. Οι ταξιδιώτες συνήθιζαν να κάθονται επάνω της και να ξεκουράζονται, κάθε φορά που πέρναγαν από εκεί. Η πέτρα ζήλευε τους ανθρώπους που μπορούσαν να μετακινούνται από εδώ και από εκεί, όποτε το ήθελαν και συχνά παραπονιόταν για τη δική της άχαρη ζωή, που την ανάγκαζε να βρίσκεται ακίνητη σε εκείνο το μέρος, χωρίς να κάνει τίποτα.
Εκείνη διψούσε για περιπέτεια, για εμπειρίες. Το μεγάλο όνειρό της ήταν να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο. Έτσι κι εκείνη την ημέρα, που ένας γυρολόγος κάθισε επάνω της για να ξεκουραστεί, η πέτρα μας ένιωσε ζήλεια για το γυρολόγο, που διέσχιζε όλη τη χώρα, πουλώντας την πραμάτεια του.

ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ LIVE - Rover Bar - Θεσσαλονίκη


Βράβευση ακτών Δήμου Αριστοτέλη με "Γαλάζιες Σημαίες 2015"

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρίνων  με “Γαλάζια Σημαία” για το 2015. Με 395 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες.  Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

Ο Δήμος Αριστοτέλη βρίσκεται στη 3η θέση ανάμεσα στους Δήμους στην Ελλάδα, που διαθέτουν ακτές με "Γαλάζιες Σημαίες". Το 2015 βραβεύτηκαν  14 ακτές μας (μία περισσότερη από το 2014), που πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει το Διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες".

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Απολύτως Νόμιμες οι Ομάδες Εργασίας

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης «Όραμα Πολιτών», η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη κρίνει απαραίτητο να παραθέσει τα γεγονότα ως έχουν στην πραγματικότητα για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Σύμφωνα με την υπ. αρθ.34275/1489/2014 απόφαση Δημάρχου Αριστοτέλη, κ. Ι. Μίχου, συστήθηκαν οι Ομάδες Εργασίας στις 16 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προς επικύρωση. Πράγματι, ο Γεν. Γραμματέας με την υπ. Αριθμ. 32074/22/12/2014 ενέκρινε την παραπάνω απόφαση, με μόνη παρατήρηση να προστεθούν τα επαγγέλματα των μελών των Ομάδων Εργασίας. Για το λόγο αυτό έγινε  η υπ. αριθ. 250/4900/26/2/2015 διορθωτική-συμπληρωματική απόφαση του Δημάρχου με τα επαγγέλματα των μελών, απόφαση η οποία έχει πλέον καταστεί ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΗ, μετά και την παρέλευση της προθεσμίας που θα μπορούσε να ακυρωθεί από τον Γεν. Γραμματέα, όπως ορίζει σαφώς η σχετική νομοθεσία.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι καλύτεροι δάσκαλοι..


Περί Απλεπιστημίου 2015

Γιάννης Μακριδάκης


Το Απλεπιστήμιο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και “φοίτησαν” σε αυτό περί τους 200 ανθρώπους. Στόχος του είναι οι μετέχοντες σε αυτό, μέσα από συζητήσεις και δράσεις βιωματικές να έρχονται σε άμεση επαφή με την φυσική τους υπόσταση και τη θέση τους ανάμεσα στα άλλα φυσικά πλάσματα καθώς και τον ρόλο τους ως προς τους φυσικούς πόρους.

Το Απλεπιστήμιο κατά τα δύο χρόνια του βίου του έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρουσιάζοντας την φιλοσοφία του και προωθώντας στην κοινωνία την αλλαγή πορείας, δηλαδή την είσοδό μας στην μετακαταναλωτική-μετακαπιταλιστική εποχή, όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός στον πραγματικό πλούτο, δηλαδή στην κάθε μορφής ζωή και στους φυσικούς πόρους που αποτελούν αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων του οικοσυστήματος και όχι εμπορεύματα προς εκμετάλλευση και ιδιωτικοποίηση.

Τα “εργαλεία” που το Απλεπιστήμιο προτείνει σε κάθε “καταναλωτή” ο οποίος έχει νιώσει το αδιέξοδο, την αυτοκαταστροφή και τελικά την Ύβρη της καταναλωτικής του καθημερινής διαβίωσης και νιώθει έτοιμος να αλλάξει “πίστα”, είναι η φυσική ζωή, η φυσική διατροφή και η φυσική καλλιέργεια.

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι στους τοίχους (191)

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος Κυριάκος.

                                                                                         
Εκλογή νέου Προέδρου Δημοτικού
Συμβουλίου Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 Στην Ιερισσό , σήμερα την 18η του μηνός Μαΐου, του έτους 2015 , ημέρα Δευτέρα και ώρα
17:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη συνήλθε σε ΕΙΔΙΚΗ δημόσια συνεδρίαση
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη , ύστερα από την
με αριθμό πρωτ. 11875/13-05-2015 έγγραφη πρόσκληση του πλειοψηφών Συμβούλου του
επιτυχόντος συνδυασμού, κ. Ψιλιάγκου Δημητρίου, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο
ανακοινώσεων του Δήμου καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου www.dimosaristoteli.gr
και επιδόθηκε με αποδεικτικό σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους , τους προέδρους των
τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τον Δήμαρχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64
του Ν.3852/2010 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο παρακάτω θέμα της ημερήσιας
διάταξης

ΘΕΜΑ: Εκλογή νέου Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε πως υπήρχε νόμιμη απαρτία,
δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι επτά (27) μελών παραβρέθηκαν παρόντα είκοσι (20) μέλη και
ονομαστικά οι :

ONE DROP FORWARD 'New Αlbum Release' Live


Eκκλησιασμός μαθητών


Την Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015( εορτή του Αγ. Κωνσταντίνου και της Αγ. Ελένης) οι μαθητές όλων των τάξεων θα εκκλησιαστούν.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ο σοφός Ινδός και η φιλαργυρία

Κάποιος σοφός Ινδός πριν πεθάνει είχε συντάξει τη διαθήκη του κι ανάμεσα στα άλλα είχε γράψει:

«Έκλεισα όλη μου την περιουσία στο μεγάλο χρηματοκιβώτιο του γραφείου μου. Όσα περιέχει, τα παραχωρώ στον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο της γης».

Μετά το θάνατο του, δέκα χιλιάδες άνθρωποι τρέξανε στον δικαστή να το βεβαιώσουν πως ήταν οι πιο ευτυχισμένοι της γης, και πως έχουν δικαίωμα στο θησαυρό...

Δεν έλειψαν οι φιλονικίες και οι φωνές.

Το να μη ξέρεις..


Noah House Of Dread - Stand Firm


Μια πόλη που παλεύει να ζήσει!

Έστρωσαν το κόκκινο χαλί, άναψαν τα φώτα, έβαλαν δυνατά τα ηχεία. Το τοπίο της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας γέμισε λάμψη. Πάνω στα ερείπια της συνοικίας Σατζάγια στην Ανατολική Γάζα, ξεκίνησε το φεστιβάλ κινηματογράφου Karama – Gaza Human Rights Film Festival. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ στο οποίο προβάλλονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη αλλά και όλο τον κόσμο.


Οι προβολές των ταινιών ξεκίνησαν στις 12 Μαΐου, ανάμεσα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων της συνοικίας Σατζάγια. Η περιοχή ισοπεδώθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού κατά την διάρκεια της τελευταίας τους εισβολής στην Γάζα το καλοκαίρι του 2014. «Κρατώντας το φεστιβάλ στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει υπό την πολιορκία και την καταστροφή για τόσα πολλά χρόνια, θα δείξουμε το άλλο πολιτιστικό και ανθρωπιστικό πρόσωπο της Γάζας και θα δημιουργήσουμε μια κατάσταση επικοινωνίας με τον κόσμο μέσα από το παράθυρο του κινηματογράφου», ανέφεραν οι διοργανωτές του φεστιβάλ. Δείτε το συγκινητικό βίντεο από μια πόλη που παλεύει να ζήσει και να μιλήσει για πολιτισμό, μέσα από τα ερείπια. Τα δικά της ερείπια...

Lion D - Rules Of Babylon


Μην απολογείσαι, μην εξηγείς και μην γκρινιάζεις


Πόσο συχνά απολογούμαστε, εξηγούμε, παραπονιόμαστε στη ζωή μας;

Κάποιοι θεωρούν τον εαυτό τους λιγότερο άξιο από τους άλλους, ζουν στον συνεχή φόβο μην πουν ή μην κάνουν το παραμικρό λάθος στις σχέσεις τους, καταρρέουν κυριολεκτικά αν αυτό συμβεί.

Βλέποντας όλα τα θετικά τους στοιχεία να σωριάζονται σαν χάρτινος πύργος, καταφεύγουν σε παράπονα, απολογίες και άπειρες εξηγήσεις για να δικαιολογηθούν, από τον φόβο ότι δεν είναι αρκετοί για να έλξουν τη συμπάθεια και την αγάπη, εκτός κι αν είναι άψογοι.

21ο Πολιτιστικό 10ήμερο T.E.I. KΑΒΑΛΑΣ

Κατασκηνώσεις με πρόγραμμα ΟΑΕΔ


Αυτό το καλοκαίρι 35.000 παιδιά θα πάνε ΔΩΡΕΑΝ κατασκήνωση με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργους και μισθωτούς.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι και μισθωτοί  με παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Πιο συγκεκριμένα:

Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών ανθρώπων, Χαλίλ Γκιμπράν



Η αγάπη είναι ζωή. Και η ζωή αγάπη...

Ο Χαλίλ Γκιμπράν ή «ο άνθρωπος από τον Λίβανο» όπως είναι γνωστός στο παγκόσμιο κοινό, υπήρξε ποιητής, φιλόσοφος και καλλιτέχνης.

Ας διαβάσουμε μερικές φράσεις του, μέσα από τον τεράστιο “κήπο” των γραπτών του, αυτής της πνευματικής κληρονομιάς που μας άφησε για να πορευόμαστε εν συνειδήσει.

1. Να είσαι ευγνώμων για τις δύσκολες στιγμές. Σου έδειξαν πόσο δυνατός μπορείς να είσαι.

2. Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών των ανθρώπων.

3. Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια.

Salif Keita - Yamore


Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Aποτελέσματα ημτελικής φάσης πρωταθλήματος παίδων

Ημιτελική  φάση  πρωταθλήματος παίδων (α΄ αγώνας)



ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΥΚΙΑΣ - Π.Ο. ΤΡΙΓΛΙΑΣ    (1-1)

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ - ΕΛΠΙΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ (0-1)

( ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ )

Σάββατο 23 Μαϊου 2015   Ώρα : 17:30
1. Π.Ο. ΤΡΙΓΛΙΑΣ - ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΥΚΙΑΣ   ΓΗΠΕΔΟ : Ν. ΤΡΙΓΛΙΑΣ

Κυριακή 24 Μαϊου 2015   Ώρα : 11:00
2. ΕΛΠΙΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ   ΓΗΠΕΔΟ : ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ 


Έξυπνοι τρόποι για να απαντάτε σε αρνητικά σχόλια και κριτικές

Είναι αναπόφευκτο στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις να δεχθούμε σχόλια και κριτικές που δε μας αρέσουν.

Η αρνητική κριτική αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ένα μελανό σημείο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Φοβούνται μήπως πέσουν θύμα της, προσπαθούν πάση θυσία να αποφύγουν δυσμενή σχόλια για τον εαυτό τους, συμμορφώνονται σε κοινωνικές νόρμες ή επιταγές τρίτων που δεν τους αντιπροσωπεύουν και στην περίπτωση που δεχθούν ένα τέτοιο σχόλιο διαταράσσεται η ήδη κλονισμένη αυτοεκτίμηση τους.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγεις την κριτική... Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να είσαι τίποτα.. »
Αριστοτέλης

Κριτική και πρόθεση… κριτή

η απόφαση των δέντρων

Του Αργύρη Χιόνη

Μια μέρα, στα καλά καθούμενα ( αλήθεια, πώς τους ήρθε; ) τα δέντρα αποφάσισαν ότι τους χρειαζόταν κάποια ανώτερη αρχή. Τίποτε δεν είχαν να χωρίσουν μεταξύ τους, τίποτε δεν διεκδικούσαν το ένα από τ άλλο, συναλλαγές που ήσαν πάντα καθαρές και τίμιες είχανε μόνο με το χώμα, τη βροχή και τον ήλιο.
Tι στην ευχή τη θέλανε, λοιπόν, αυτήν την ανώτερη αρχή, αυτήν την εξουσία πάνω απ τα κεφάλια τους; Ένιωθαν άραγε κάποια ανασφάλεια; Είχανε τάχα έμφυτη κάποιαν ανάγκη γι’ αφοσίωση κι υποταγή; Ποιος ξέρει; Ποιος θα μπορούσε των δέντρων τη σκέψη να διαβάσει; Τέλος πάντων, όπως και να χει το πράγμα, τα δέντρα ήσαν αποφασισμένα να υποταχθούν σ ένα σκήπτρο.
Ξεκίνησαν, λοιπόν, απ την ελιά, κι αφού υποκλίθηκαν σεβαστικά μπροστά της, της πρότειναν βασίλισσά τους να τη χρίσουν.
Η ελιά, σαν άκουσε την πρότασή τους, τίναξε με τσαχπινιά τ ασημοπράσινα μαλλιά της στον αέρα και τους είπε:
– “Ελάτε, ρε παιδιά, στα σύγκαλά σας ! Θα παρατήσω εγώ το λάδι μου, που το τιμούν άνθρωποι και θεοί, βασίλισσα των δέντρων για να γίνω; Χτυπήστε άλλη πόρτα!”

“Silent Love”




Το “Silent Love” είναι ένα όμορφο βίντεο που δείχνει τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ δύο άγνωστων ανθρώπων που συναντιούνται καθημερινά στο τρένο. Κάθονται απέναντι και το μόνο που τους ενώνει είναι η αμηχανία της στιγμής.

Η Ασυμπίεστη φτώχεια... (Βασ. Ραφαηλίδης)

Φτώχεια λέγεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η επιβίωση αποτελεί την πρώτη και σχεδόν τη μοναδική φροντίδα του ανθρώπου. Ο φτωχός δεν ζει, επιβιώνει όταν μπορεί να επιβιώσει. Το σύνθημα «ζωή, όχι επιβίωση- παραπέμπει στη σταθερή  απαίτηση του ανθρώπου, από τότε που έγινε sapiens (σκεπτόμενος), να αποδεσμευτεί κάποτε από τον... αγώνα για την επιβίωση και να μπει στη ζωή χωρίς αγωνία.
Πέρασαν πολλοί αιώνες από τότε που ο άνθρωπος κατάλαβε πως σκοπός της ύπαρξής του δεν είναι η επιβίωση, όπως στα ζώα, αλλά η ζωή. Κι ωστόσο το σύνθημα «ζωή, όχι επιβίωση» διατηρεί πάντα τη σημασία που είχε την εποχή του ανθρώπου του Νεάντερταλ. Είναι λίγοι αυτοί που πράγματι ζουν. Οι περισσότεροι είτε -επιβιώνουν, είτε ψευτοζούν με το φόβο πως θα χάσουν ακόμα και τη δυνατότητα της επιβίωσης που εξασφάλισε στους περισσότερους ο καπιταλισμός.

Ο καπιταλισμός όντως εξασφάλισε στους περισσότερους τη δυνατότητα της επιβίωσης,

Μια κριτική προσέγγιση στο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ»

2015-05-16 13:29


Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ», σκέφτομαι τον δισήμαντο τίτλο του και δεν αποφασίζω αν θέλω να γράψω «αντί στεφάνου» ή «αντί Στεφάνου». Γιατί υπονοούνται και οι δύο εκδοχές. Ακόμη σκέφτομαι πόσα νοηματικά επίπεδα μπορεί να χωρέσει μια νουβέλα με λιγότερες από 130 σελίδες.

Κι όμως, στο σύγχρονο σύμπαν της ελληνικής λογοτεχνίας, που αρέσκεται στην ευκολία επιφανειακών παρατηρήσεων, έχουμε εδώ ένα μικρό «το δέμας» βιβλίο, που επιμένει να μας δείχνει τον πολυδιάστατο προβληματισμό του.

Μια σειρά αντιθέσεων και αναγκαστικών συμβιώσεων.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οι 395 ελληνικές παραλίες που βραβεύτηκαν με "Γαλάζιες σημαίες"

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης, από την ΕΕΠΦ, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.



"Η φετινή εκδήλωση έγινε στην Πιερία, που διαθέτει πέντε βραβευμένες παραλίες αλλά οι φορείς έχουν εκφράσει συνολικά μια διάθεση να γίνουν ενέργειες για να αυξηθούν οι παραλίες με 'γαλάζια σημαία' τα επόμενα χρόνια" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου.

Όταν λογομαχείς...

Νίκος Παπάζογλου - Προσφυγούλα (παραδοσιακό)


Επισκευές στο σχολείο (φωτο)

Από Τελευταίο Θρανίο

Σήμερα ο κ. Κωνσταντίνος Τουπλικιώτης, με εθελοντική εργασία,  αντικατέστησε το σπασμένο σκαλοπάτι της εισόδου του σχολείου. Σε λίγες μέρες θα επιδιορθώσουμε και τη βρύση του σχολείου.