τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πρόγραμμα για Πανηγυρικό Εορτασμό της Τοπικής μας Αγίας Χάιδως

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
6:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Χάιδως .
9:00 μ.μ. (πλατεία Στανού)
-Παραδοσιακό μουσικό, χορωδιακό και χορευτικό συγκρότημα της Ιεράς Μητροπόλεως Νευροκοπίου Βουλγαρίας.
-Παρουσίαση Παραδοσιακών Χορευτικών Τμημάτων Συλλόγου Γυναικών Στανού.
-Παραδοσιακή Λαική Βραδιά με την Φωτεινή Πανδριά.

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
7:00 π.μ. Πανηγυρική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Χάιδως

Συνδιοργάνωση:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑΝΟΥ
Α.Σ "ΘΥΕΛΛΑ" ΣΤΑΝΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1ης Φάσης


Σκέψεις σοφών..(7 εικόνες)


Λαϊκή Βραδιά με την Φωτεινή Πανδριά

Ο Α.Σ Θύελλα Στανού Χαλκιδικής & ο Γυναικείος Σύλλογος Στανού  "Αγία Χάϊδω" σας προσκαλούν στην λαϊκή βραδιά με την Φωτεινή Πανδριά  που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015 στην πλατεία του χωριού!

Στην αρχή της βραδιάς θα γίνει η  παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων του Γυναικείου Συλλόγου!

Ώρα προσέλευσης: 21:30 το βράδυ
Είσοδος Ελεύθερη

Από τη δυστοπία στη ρήξη . Ο αποκλεισμός και η απομόνωση του ατόμου στο έργο του Γιάννη Μακριδάκη

Τον κύριο Γ. Κωστακιώτη δεν τον γνωρίζω. Ούτε καν μου γνωστοποίησε την τιμητική για το έργο μου εργασία του, την οποία, προφανώς λόγω του προσωρινού μου αποχαιρετισμού, μού γνωστοποίησε φίλη αναγνώστρια.

Στην εργασία αυτή ο κ. Κωστακιώτης μελετά τους ήρωές μου μέχρι το προτελευταίο βιβλίο (τον Γιώργη Πέτικα στο “Ανάμισης ντενεκές”, τον μοναχό Βικέντιο στο ” Η δεξιά τσέπη του ράσου”, τον Κωσταντή στο “Ήλιος με δόντια”, τον καπτά Σίμο στο “Λαγού μαλλί”, την Κωσταντία στο “Η άλωση της Κωσταντίας”, τον Παναγή στο “Το ζουμί του πετεινου” και τον Θόδωρο τον Πεπόνα στο “Του Θεού το μάτι”), μελετά την γλώσσα και τους χώρους εντός και επί των οποίων εκτυλίσσονται οι ιστορίες και παραθέτει ενδιαφέρουσες απόψεις και συμπεράσματα για την σχέση των ηρώων, προφανώς και τη δική μου, με την κοινωνία αλλά και με το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε την εργασία ΕΔΩ

Θέλουμε χαρτιά! We want kartia!


Είναι δυνατόν να είναι παράνομοι, να φιλοξενούνται στο το νησί μας  και να διαδηλώνουν κι’ ολας; Θίγουν από τον τόπο μας;
Έχετε ακούσει αφηγήσεις για επεισόδια μπροστά στην Αστυνομικό σταθμό της Κω και βίαιες αντιδράσεις από τους μετανάστες που φορτίζουν με αρνητικά αισθήματα τους πολίτες. Περνώντας από το λιμάνι ένα μικρό αγόρι 7-8 μας ζήτησε νερό. Έχουμε δει πολλούς πολίτες να περνούν από εκεί, να σταματούν στιγμιαία και να αφήνουν νερά, μπισκότα και ψωμί με γρήγορες κινήσεις, αθόρυβα  και ταπεινά.

Επιστρέφοντας πέσαμε πάνω στην σημερινή διαδήλωση. Περίπου 100 μετανάστες κρατούν αυτοσχέδια χειρόγραφα πανώ-χαρτόνια που γράφουν με μαρκαδόρο το σύνθημα που επαναλαμβάνουν συνεχώς απευθυνόμενοι στο Αστυνομικό τμήμα.

Καρτια! Καρτια! WE WANT KARTIA! WE NEED JAST PAPER! WE WANT KARITIA TODAY, NO MORE WAIT! SYRIA! WE NEED KARTIA BY TODAY ONLY! Θέλουμε χαρτιά σήμερα, όχι άλλη αναμονή! και μισούμε τον πόλεμο, αγαπούμε την ειρήνη! HATE WAR! LOVE PEACE! SYRIA! Αυτά είναι τα πραγματικά τους αιτήματα! Τι πιο απλό από το να ζητήσουν τα αυτονόητα!

Εξουθενωμένοι από το αίσθημα της προσφυγιάς, της ταλαιπωρίας να φτάσουν ως εδώ, της ανάγκης να προλάβουν να φτάσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας πριν την ολοκλήρωση του τοίχους, του Ήλιου που τους ζαλίζει στην ατέλειωτη ουρά της αναμονής για το πολυπόθητο ΧΑΡΤΙ για να συνεχίσουν τον δρόμο τους!

- Είσαι δημοσιογράφος; Γράψε ότι το μόνο που θέλουμε είναι το χαρτί για να φύγουμε! Είμαστε ευγνώμονες στο νησί που μας φιλοξενεί και στους κατοίκους! Δεν διαδηλώνουμε ενάντια σε σας, ούτε θέλουμε να διαταράσσουμε την καθημερινότητα σας!

Quantic & Flowering Inferno - Cumbia Sobre El Mar


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Θύελλας Στανού

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Θύελλας Στανού ευχαριστούν τους συγχωριανούς μας, Βασίλη (Super Market ‘ΑΡΙΣΤΑ’) και Χρήστο Μοσχόπουλο (Πρακτορείο ΠΡΟ ΠΟ) για την προσφορά μιας πλήρους ποδοσφαιρικής εμφάνισης (20 + 2 στολές τερματοφυλάκων). Οι στολές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον αγώνα των Παλαιμάχων της Θύελλας στη Βαρβάρα και απέσπασαν θετικότατα σχόλια τόσο για την καλαισθησία τους όσο και για την ποιότητά τους.

                                                                         Με εκτίμηση
                                             Οι Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Θύελλας Στανού

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Benjamin Zephaniah - Unite Handsworth


Η κατάρρευση

Γιάννης Μακριδάκης

Φτάσαμε λοιπόν μετά από 3 μνημόνια στο πρωτοφανές: Να παραιτείται η κυβέρνηση, να προκηρύσσει εκλογές αλλά να μην επιχαίρει για την εξέλιξη αυτή ουδείς από την αντιπολίτευση, απεναντίας να την επικρίνουν κιόλας. Αυτό συμβαίνει φυσικά επειδή έχουν καταπέσει πλέον οι μάσκες και έχει φανεί πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει πια καμία διαφορά μεταξύ των παλαιών και των άρτι μεταλλαγμένων της επενδυτικής αριστεράς, αφού όλοι μαζί αντάμα πια, σε μια Βουλή εθνικής συμφιλίωσης για πρώτη φορά μετά τον Εμφύλιο, ψήφισαν τη νέα συμφωνία εκπόρνευσης της Ελλάδας και συμπεριφέρονται σαν οι νεοφιλελεύθερες χυδαίες και ανόητες πολιτικές που υπηρετούν, να αποτελούν ακραία φυσικά φαινόμενα, θεομηνίες, όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν, οι δε ίδιοι να επιθυμούν μάλλον ρόλο όσο το δυνατόν πιο αφανή και όχι διαχειριστικό στην τελική αυτή ευθεία της πλήρους εξαθλίωσης της πλειονότητας των πολιτών, οπότε οι εκλογές προφανώς διαταράσσουν την προσωπική βολή στην καρέκλα και στον βουλευτικό μισθό του καθενός από δαύτους.

Φτάσαμε επίσης και σε ένα άλλο πρωτοφανές σημείο: Να απαξιώνουν, να προσβάλουν και να περιφρονούν τη Βουλή, τους πολιτειακούς Θεσμούς και το Σύνταγμα κάποιοι πολιτικοί απατεώνες αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, οι οποίοι βέβαια εξαπάτησαν, προσέβαλαν και περιφρόνησαν χυδαία και ξεδιάντροπα πρώτα απ’ όλα την πλειοψηφία των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν δις σε ένα εξάμηνο με την ψήφο τους.

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι στους τοίχους (197)


''Πρότεινε ένα βιβλίο'' (3)

Ο ξένος -  Άλμπερ Κάμυ - Εκδόσεις Καστανιώτη

Έχοντας χάσει την αίσθηση των ανθρώπινων νόμων, ο ξένος αποδέχεται τις συνέπειες του αυτοαποκλεισμού του ζώντας στις παρυφές της κοινωνίας. Αντίθετα, για τη λογοτεχνία αποτελεί το επίκεντρο, με τη διαφορετικότητα να κατοχυρώνει τις αντιφάσεις του, απόλυτος εγωιστής και συγχρόνως ήρωας της αυταπάρνησης, απάνθρωπος μαζί και ευαίσθητος. Η πολλαπλότητα των μεταμορφώσεων του ξένου μέσα από το έργο μεγάλων δημιουργών αποτελεί το αντικείμενο αυτού του βιβλίου.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια..


Η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους της Γης για το 2015


Στις 13 Αυγούστου η ανθρωπότητα εξάντλησε την προϋπολογισμένη βιοχωρητικότητα της φύσης για ολόκληρο το έτος, δηλαδή τη δυνατότητα του πλανήτη να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες μέσω της παραγωγής των οικοσυστημάτων και της ικανότητας απορρόφησης αποβλήτων.
 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη ημέρα ήταν η λεγόμενη Ημέρα Υπέρβασης της Γης, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία η κατανάλωση της ανθρωπότητας ξεπερνάει την ικανότητα της Γης να παράγει πόρους για το έτος.
Η Ημέρα Υπέρβασης, η οποία υπολογίζεται από το 1970, έχει μετακινηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου το 2000 στις 13 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με την οικολογική υπέρβαση να οφείλεται στην αποψίλωση των δασών, την έλλειψη γλυκού νερού, τη διάβρωση του εδάφους, την απώλεια της βιοποικιλότητας και κυρίως την παγκόσμια υπερθέρμανση.
«Το αποτύπωμα άνθρακα της ανθρωπότητας έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο κόσμος εμφάνισε για πρώτη φορά οικολογική υπέρβαση», δήλωσε ο Μάτις Γουακερνάγκελ, πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος που υπολογίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό βιοχωρητικότητας της Γης.
Αν δε ληφθούν μέτρα, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης θα εμφανιστεί στις 28 Ιουνίου το 2030, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται σχεδόν τους διπλάσιους πόρους της Γης για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η ιστορία του αγρότη και του βιολόγου


Σ’ ένα τρένο κάθονται μαζί, ο ένας απέναντι από τον άλλον, ένας διάσημος βιολόγος με διεθνή βραβεία, κι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης της περιοχής. Ο πρώτος, φοράει ένα άψογο επίσημο κοστούμι, σε σκούρο γκρι’ ο άλλος, ένα φθαρμένο αλλά καθαρό παντελόνι για τη δουλειά στα χωράφια. Ο επιστήμονας έχει γύρω του βιβλία, ενώ ο επαρχιώτης ένα μικρό μπογαλάκι με ρούχα.


«Θα διαβάσετε όλα αυτά τα βιβλία στο ταξίδι;» ρωτάει ο χωρικός.
«Όχι, αλλά ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς αυτά» αποκρίνεται ο βιολόγος.
«Και πότε θα τα διαβάσετε;»
«Τα έχω διαβάσει... και όχι μόνο μια φορά.»
«Και δεν τα θυμάστε;»
«Τα θυμάμαι, όπως κι άλλα, πολύ περισσότερα...»
«Τρομερό!!! Και για τι πράγμα μιλάνε αυτά τα βιβλία;»
«Για ζώα...»
«Τυχεροί θα είναι οι γείτονές σας, που έχουν κοντά έναν κτηνίατρο...»
«Δεν είμαι κτηνίατρος’ είμαι βιολόγος.»

Προσωρινός αποχαιρετισμός

Γιάννης Μακριδάκης
15/8/15

Το 1988 σε ηλικία 17 ετών έφυγα για πρώτη φορά από το νησί. Παρόλο που η κοινωνία του ήταν αστική με μεγάλη παράδοση αστισμού, στη μεγάλη πόλη κατάλαβα πολλά που δεν είχα αντιληφθεί ως τότε, που δεν είχε πάει καθόλου ο νους μου. Για παράδειγμα κατάλαβα ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν τα λεμόνια, ότι στα μεζεδοπωλεία οι γαρίδες έχουν νούμερο, ότι το καλαμάρι δεν είναι νόστιμο ροζ μακρουλό με πλοκάμια αλλά κάτι χλωμές ροδέλες άνοστες, ότι τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν μόνο στη μικρή κλίμακα του νησιού αλλά έχουν δυνατότητα να φτάσουν ακόμα και ως την Πάτρα, και διάφορα άλλα τέτοια που δεν τα γνώριζα. Μικρά και ανάξια λόγου πράγματα θα πείτε, αλλά όχι. Μάλλον σημάδια καθημερινά της αλλαγής που συντελούνταν στην κοινωνία και από παραγωγική μετατρεπόταν με ρυθμούς ραγδαίους σε καταναλωτική.
Μέχρι να ξαναγυρίσω στο νησί, μέσα σε μια εφταετία περίπου, ο καταναλωτισμός το είχε κατακυριεύσει και επιστρέφοντας το βρήκα παραδομένο στη λογική της “ανάπτυξης”, του βραχυπρόθεσμου οικονομικού κέρδους με ταυτόχρονη εκποίηση και καταστροφή του διαρκούς και πραγματικού πλούτου του αλλά και με λίγους, πολύ λίγους ανθρώπους να αντιστέκονται σε όλη αυτή τη λαίλαπα και κάποιους, λίγο περισσότερους, να τους συμπαραστέκονται δείχνοντας κατανόηση ή συνδράμοντας κατά καιρούς, έστω και αφανώς λόγω κυρίως φόβου κοινωνικού στιγματισμού και αντιποίνων.
Συντάχθηκα δίχως δεύτερη σκέψη μαζί με τους ανθρώπους που έβγαιναν εμπρός, τότε οι αναπτυξιολάγνοι πολιτικοί λαϊκιστές και οι αναξιοπρεπείς χυδαίοι παπαγάλοι τους, καθώς και οι “επενδυτές” και λοιποί διαπλεκόμενοι της πελατειακής διαφθοράς που κυβερνούσε το νεοελληνικό κρατίδιο, μας ονόμαζαν οικολόγους και έσταζε το στόμα τους πράσινη γλίτσα σαν αυτή που ξεπετιέται άμα ζουλήξεις την κάμπια πάνω στο λάχανο.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Λαϊκή Βραδιά με την Μάϊρα & τον Κώστα Σαββόπουλο


Ρεμπέτικη βραδιά με τους "Τζάγκαρ - Τζούγκαρ"


Ο Α.Σ Θύελλα Στανού Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον Γυναικείο Σύλλογο Στανού "Αγία Χάϊδω" σας προσκαλούν στην Ρεμπέτικη βραδιά με τους "Τζάγκαρ - Τζούγκαρ".
Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου  στην Αποθήκη (δίπλα από τον Παιδικό Σταθμό)

Ώρα προσέλευσης: 21:00 το βράδυ

Είσοδος Ελεύθερη

Θεατρική Παράσταση "Ντομάτα, Πελτέ, Λαγκαδά"


Η Θεατρική ομάδα Νέων του Στανού Χαλκιδικής, ανεβάζει την Θεατρική Παράσταση "Ντομάτα, Πελτέ, Λαγκαδά"
Σας προσκαλούμε λοιπόν, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015 στην Αποθήκη (Δίπλα από τον Παιδικό Σταθμό του Χωριού μας) να παρακολουθήσετε την Θεατρική Παράσταση "Ντομάτα, Πελτέ, Λαγκαδά"!
Η εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Αριστοτέλη, με την στήριξη του "Α.Σ Θύελλα Στανού Χαλκιδικής" & του Συλλόγου Γυναικών "Αγία Χάϊδω"
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την έκδοση του βιβλίου "Αγία Χάϊδω"

Τριήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων για το πανηγύρι της Αγίας Χάϊδω






















Παρακάτω μπορείτε να δείτε την αφίσα κάθε εκδήλωσης ξεχωριστά.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

5th Stanos Reggae Festival 2015



                                                                                       Στανός, 05.08.15
Δελτίο Τύπου

Ο  Α.Σ «Θύελλα» Στανού Χαλκιδικής , σας προσκαλεί το  Σάββατο 22  Αυγούστου 2015 στο 5th STANOS REGGAE FESTIVAL 2015.

Στo φεστιβάλ θα συμμετάσχουν οι   :  
  
·        Τakis Jah Roots (d.j set),
·        Ital Light (full band)
·        Κακό Συναπάντημα (full band)
·        Tree On Monday (full band)

Τakis Jah Roots

Μεγαλωμένος  στην Γερμανία όπου  είχε τα πρώτα reggae ακούσματα  , από τότε πέρασε πολλά χρόνια μελετώντας και ψάχνοντας ότι έχει σχέση με την φιλοσοφία, την  κουλτούρα  και  τα positive μηνύματα αυτής της μουσικής.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ήπιος ο Οκτώβρης

Γιάννης Μακριδάκης

Οκτώβρης σήμερα σύμφωνα με τα μερομήνια. Σημάδι κακοχειμωνιάς ακόμη δεν φάνηκε στον ορίζοντα. Ήπια πράματα φαίνονται.
Διαισθητικά τα επεξηγώ τα μερομήνια, μη με παίρνετε τοις μετρητοίς αλλά πέρσι έπεσα μέσα όσον αφορά στις πολυνεριές. Ήταν βέβαια πολύ χτυπητά τα φαινόμενα αυτών των ημερών του Αυγούστου, και βλάκας να ‘σαι το καταλάβαινες ότι κάτι ασυνήθιστο σήμαιναν.
Όπως και ένα μάτι ελιάς κουρμάδας που κέντρισα φέτος τον Απρίλη πάνω σε ένα αγρελάκι και ενώ ήμουν βέβαιος ότι δεν το δέχτηκε και άρχισε να το πετάει ως ξένο σώμα, ξαφνικά, εκεί που κρεμόταν έτοιμο να πέσει, το είδα κατά τέλη Ιουνίου να ανοίγει και να πετάει δύο μάλιστα τρυφερούδια κλαριά. Το ονόμασα “και βλάκας να σαι” αυτό το μπόλι και το δείχνω σε όποιον επισκέπτη ενδιαφέρεται να μάθει από κεντρίσματα και από καταναλωτική επαναμετάλλαξη σε φυσικό άνθρωπο, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη επί του σαρκίου, του πνεύματος και της ψυχής μου εδώ και μία πενταετία.
Αργότερα σήμερα, θα δούμε μήπως φανεί στον ορίζοντα καμιά κακοκαιρία στα μέσα ή στα τέλη του Οκτώβρη. Άμα δω σημάδι τέτοιο θα σας ενημερώσω άμεσα. Αλλιώς μείνετε στο πρωινό συμπέρασμα για ήπιο Οκτώβρη (κλιματολογικά, όχι πολιτικά) και θα δούμε αύριο τον Νοέμβριο.


Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Φιλικός Αγώνας Παλαιμάχων : ΑΕΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ 5-4



Το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο Βαρβάρας διεξήχθη ο φιλικός αγώνας παλαιμάχων μεταξύ των ομάδων ΑΕΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑΣ και ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ.
Το σκορ του πρώτου ημιχρόνου ήταν 4-0 , ενώ η Θύελλα στο δεύτερο ισοφάρισε σε 4-4 .
Το τελικό σκορ 5-4 διαμορφώθηκε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

''Πρότεινε ένα βιβλίο'' (2)


ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ - Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ - εκδόσεις ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ

Σε μία φάρμα τα ζώα με πρωτοστάτες τα γουρούνια εξεγείρονται ενάντια στην καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου - αφέντη τους, τον ανατρέπουν, αναλαμβάνουν αυτά την αρχηγία, ως τα εξυπνότερα ζώα της φάρμας και υπό την καθοδήγηση του πιο γενναίου από αυτά η επανάστασή τους ξεκινάει μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για τη νέα τάξη πραγμάτων που προοιωνίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους αδικημένους… Σύντομα όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται κι οι ελπίδες τους αποδεικνύονται φρούδες καθώς η νέα ηγεσία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αν όχι χειρότερα από την προηγούμενη. Πώς μέσα από τους κόλπους των καταπιεσμένων αναδύονται νέοι ακόμη πιο αυταρχικοί δυνάστες; Πώς το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη;

Ο τρόμος και ο φόβος των πάσης φύσεως ολοκληρωτικών συστημάτων και εξουσιών.

Όσα παίρνει ο μέρμηγκας

Γιάννης Μακριδάκης

Χτες έκοψα αχλαδάκια από μια απιδιά ελεύθερη, καταμεσίς στο δρόμο, που την είχε μπολιάσει κάποτε ο Θωμάς.
Για σκέψου.
Πέρασε κάποτε ένας άνθρωπος,κέντρισε ένα μάτι στο αγριόδεντρο, έφτιαξε μια αχλαδιά που δίνει τους καρπούς της έκτοτε σε τόσους άλλους ανθρώπους και άλλα πλάσματα που περνούν από δίπλα της. Αρκεί να την προσέξουν βέβαια οι άνθρωποι. Διότι συνήθως οι καταναλωτές δεν προσέχουν τίποτε στη διαδρομή προς τον στόχο τους, δεν ζουν καν τον δρόμο αλλά συμπεριφέρονται σαν να περνούν ένα τούνελ για να φτάσουν και να καταναλώσουν τον τελικό τους προορισμό. Τους βλέπω όποτε πηγαίνω στην πόλη, που νομίζουν ότι όσην ώρα βρίσκονται μέσα στο μετρό π.χ., δεν είναι ώρα της ζωής τους.
Τέλος πάντων, ξέφυγα
Έφαγα λοιπόν τα αχλαδάκια και πήγα και βρήκα τον Θωμά και του πα φχαριστώ για τα μπόλια του. Μπόλιασε κι εσύ κάνα δέντρο, μου λέει, μπολιάζεις καλά αλλά δε γράφεις ποιος σου τα μαθαίνει, λες ότι τα ξέρεις μοναχός σου. Μου κανε παράπονα με λίγα λόγια ο Θωμάς για κόπυράιτ! Εγώ τις πηγές μου τις αναφέρω πάντα, του λέω, ό,τι μου ‘χεις δείξει, σ’ έχω μνημονέψει γράφοντάς το, δεν έχω καμιά απιδιά όμως για να τη μπολιάσω.